Μετά τη γκάφα των NY Times, δημοσίευμα της WSJ ομιλεί για βίαιες απελάσεις μεταναστών στην Τουρκία

File Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται δηλώσεις δικηγόρων, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών, ισχυρίζεται πως η ΕΛ.ΑΣ., κλιμακώνοντας τα σκληρά μέτρα εναντίον της μετανάστευσης, συλλαμβάνει τους αιτούντες άσυλο που ζουν στη χώρα και τους εκδιώκει βίαια στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ επικαλείται τη μαρτυρία ενός 18χρονου Αφγανού του Nadeem Kohistani,  που ισχυρίζεται πως βρισκόταν σε στρατόπεδο μεταναστών στην Ελλάδα για περισσότερο από δύο μήνες όταν, όπως λέει, η ελληνική αστυνομία του φόρεσε χειροπέδες, τον οδήγησε πάνω από 200 μίλια πίσω στα τουρκικά σύνορα και τον υποχρέωσε να επιβιβαστεί σε βάρκα παράνομου διακινητή για να διασχίσει τον ποταμό Έβρο.

“Η ελληνική αστυνομία φέρνει τους αιτούντες άσυλο που ζουν στη χώρα και τους εκδιώκει βίαια στην Τουρκία, ενώ χρησιμοποιεί την πανδημία κορωναϊού ως κάλυμμα για τις κακοποιήσεις τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη”, δεν χάνει την ευκαιρία να σχολιάσει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο ανήκει στο καθεστώς Ερντογάν και αναπαράγει το δημοσίευμα.

  • Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, βασισμένο σε στοιχεία από αιτούντες άσυλο που όπως ισχυρίζονται αντιμετώπισαν βία, καθώς και δικηγόρους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει ότι “τουλάχιστον 250 αιτούντες άσυλο έχουν εκδιωχθεί βίαια από την Ελλάδα από τα τέλη Μαρτίου”.

Ο Simon Campbell, συντονιστής πεδίου του δικτύου παρακολούθησης βίας στα σύνορα, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν και είπε ότι  “πολλοί μετανάστες που επιστρέφονται στην Τουρκία δεν μιλούν.”

“Ενώ οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν αναφορές εξωδικαστικών απελάσεων, απέτυχαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της WSJ σχετικά με τους ισχυρισμούς μεταναστών και ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, λέει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και κατ’ επανάληψη ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό βίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και πως όλα ανήκουν στην προπαγάνδα του καθεστώτος του Τούρκου Προέδρου.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και ο Δημήτρης Κόρος, δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ο οποίος χαρακτήρισε την ελληνική μεταχείριση κατά των αιτούντων άσυλο ως «παράνομη ώθηση» και όχι «απέλαση».

“Είναι παράνομο σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης και τον ελληνικό νόμο”, δήλωσε ο Κόρος.

Μάλιστα, ο Κόρος και η ομάδα του συνέταξαν μαρτυρίες από τουλάχιστον 10 μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, το Ιράν και βορειοαφρικανικές χώρες, οι οποίοι πρόσφατα αντιμετώπισαν αναγκαστική απέλαση από βαθιά μέσα στην Ελλάδα.

  • Υπογραμμίζοντας ότι “η ελληνική αστυνομία στοχεύει μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν υποβάλει επίσημα αξίωση ασύλου”, δήλωσε ο Κόρος ακόμη και χωρίς τον επίσημο φάκελο, ο ελληνικός νόμος επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν στη χώρα για 30 ημέρες εάν εκφράσουν την πρόθεσή τους να υποβάλει αίτηση για άσυλο και δεν μπορεί να απελαθεί χωρίς τη δέουσα διαδικασία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι μαρτυρίες των μεταναστών που συνέταξε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ισχυρίστηκαν επιπλέον ότι «με τη μεταφορά ανθρώπων από στρατόπεδα προσφύγων, η ελληνική αστυνομία έχει επίσης απελάσει μετανάστες από ένα κλειστό κέντρο κράτησης, υπόσχοντας τους ελευθερία, αλλά αντί να τους οδηγήσει στο Τουρκικά σύνορα. ”

Με πληροφορίες από WSJ

Η απίστευτη γκάφα της εφημερίδας New York Times: Fake news με μαϊμού πρόσφυγες διασπείρει η Τουρκία σε διεθνή ΜΜΕ

Διεθνής καμπάνια ΕΟΤ για προβολή νησιών που πλήττονται απ’ τη μεταναστευτική κρίση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: