Οι τουρκικές μάσκες δημιουργούν εκνευρισμό στη Γερμανία: Για ποιο λόγο το Βερολίνο έκρυψε τη “δωρεά”;

Τουρκικό αεροπλάνο μετέφερε “ανθρωπιστική βοήθεια” και στη Σομαλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Ρεπορτάζ-ανταπόκριση από το στούντιο Κωνσταντινούπολης, δημοσιεύθηκε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ARD/ tagesschau.de, (Ol. Mayer – Rüth)

Τίτλος: «Κριτική για τη δωρεά μασκών από την Άγκυρα» και υπότιτλο: «Η Τουρκία δωρίζει προστατευτικό εξοπλισμό σε διάφορες χώρες – και ενημερώνει σχετικά με μια επιθετική εκστρατεία δημοσίων σχέσεων. Μάσκες παραδόθηκαν και στη Γερμανία. Αυτό προκαλεί εκνευρισμό και στις δύο χώρες». Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:

Η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid 19“, ανέφερε ένα δελτίο τύπου της τουρκικής προεδρίας την περασμένη Τετάρτη. Μισό εκατομμύριο μάσκες προσώπου και 40.000 προστατευτικές στολές δόθηκαν μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ, για να βοηθηθούν οι αμερικανοί πολίτες στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Η Τουρκία έχει παράσχει εξοπλισμό ιατρικής προστασίας σε 56 χώρες δωρεάν, ανακοίνωσε το προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα μια μέρα αργότερα. Όλοι πρέπει να θυμούνται, προειδοποίησε ο Fahrettin Altun, Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, ότι ακόμη και πριν από την πανδημία η Τουρκία ήταν ηγέτιδα παγκοσμίως, σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της. όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επιβεβαιώνει στο ARD ότι το τουρκικό κράτος έχει επίσης δωρίσει δύο εκατομμύρια καλύμματα για το στόμα και τη μύτη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Πριν από τη δωρεά υπήρξε, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού του ομοσπονδιακού κρατιδίου Armin Laschet (CDU) και του υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) για το κατά πόσον μια τέτοια δωρεά πρέπει να γίνει αποδεκτή. Ο Maas είχε προφανώς ανησυχίες λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

  • Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλει τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα. Ενώ η Άγκυρα ενημέρωσε την κοινή γνώμη για δωρεές σε άλλες χώρες στο πλαίσιο μιας επιθετικής εκστρατείας δημοσίων σχέσεων, η παράδοση υλικού στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία κρατήθηκε μυστική.
  • Η γερμανική πλευρά το ζήτησε, λέει ένας insider του ARD, προσκείμενος στην τουρκική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και το υπουργικό του συμβούλιο είναι κόκκινο πανί για τμήματα του γερμανικού πληθυσμού. Ως εκ τούτου, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο δεν ήθελε ‘να γίνει βούκινο’ η δωρεά από την Άγκυρα.

O Ünal Ceviköz, Αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου τουρκικού αντιπολιτευτικού κόμματος CHP, επικρίνει τις δωρεές της τουρκικής κυβέρνησης, που κάνει πολλή δουλειά στον τομέα των δημοσίων σχέσεων. Η Τουρκία προσπαθεί να διορθώσει την κατεστραμμένη εικόνα της στη διεθνή κοινότητα.

Το πώς αντιλαμβάνεται ο κόσμος την Τουρκία, ωστόσο, δεν εξαρτάται από τέτοιες χειρονομίες, αλλά έχει να κάνει με το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το καλό κυβερνητικό έργο – τονίζει ο Ceviköz. Η Άγκυρα πρέπει να διορθώσει την εικόνα της – συμπληρώνει ο ίδιος -, ώστε να μπορέσει να λάβει χρηματοδότηση και δάνεια για την επανεκκίνηση της τουρκικής οικονομίας.

Ο βουλευτής και πρώην Πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Cem Özdemir περιγράφει τη δωρεά ως «προβλέψιμο ελιγμό». Ενώ ο Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση στην πατρίδα του λόγω της χαοτικής πολιτικής του για τον κορωνοϊό, χρησιμοποιεί τα μέσα προπαγάνδας του, που βρίσκονται στην ίδια επικοινωνιακή γραμμή, για να ανακοινώσει ότι ολόκληρος ο κόσμος περιμένει βοήθεια από την Τουρκία.

Αυτό πρέπει να ακούγεται σαν κοροϊδία για τους ανθρώπους στην Τουρκία που περιμένουν μάσκες και οικονομική βοήθεια. Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία δεν πρέπει να μετατραπεί σε εργαλείο προπαγάνδας του Ερντογάν, λέει επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση του Ντίσελντορφ ο γερμανός βουλευτής./

ΠΗΓΗ: Kritik an Masken-Spende aus Ankara

Έρευνα: Ο πραγματικός αριθμός των προσβληθέντων από τον κορωνοϊό στη Γερμανία είναι πιθανότατα πολλαπλάσιος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: