Έρευνα: Ο πραγματικός αριθμός των προσβληθέντων από τον κορωνοϊό στη Γερμανία είναι πιθανότατα πολλαπλάσιος

Χαλάρωσαν τα μέτρα στη Γερμανία και η Janine και ο Philip Scholz έσπευσαν να παντρευτούν. Ο γάμος έγινε στο Ντίσελντορφ. EPA, FRIEDEMANN VOGEL




Πολλαπλάσιος από τον επίσημο αριθμό που ανακοινώνει καθημερινά το επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch ενδέχεται να είναι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στη Γερμανία.

Αυτό -όπως αναφέρει η DW– προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Βόννης στην κοινότητα Γκάνγκελτ της περιφέρειας του Χάινσμπεργκ που θεωρείται η εστία της πανδημίας στη Γερμανία καθότι εκεί είχαν καταγραφεί τα πρώτα μαζικά κρούσματα στη χώρα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 30 Μαρτίου και 6 Απριλίου με τη συμμετοχή 919 ατόμων από 405 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας λοιμωξιολόγο Χέντρικ Στρέεκ, από την έρευνα προκύπτει ότι το 15,5% των συμμετεχόντων είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Το ποσοστό αυτό είναι πενταπλάσιο από το επίσημο ποσοστό του 3,1% των κρουσμάτων στην περιοχή.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρέθηκε φυσικά και η λεγόμενη θνητότητα, το ποσοστό δηλαδή των θανάτων επί του συνολικού αριθμού των μολυνθέντων. Βάσει της έρευνας η θνητότητα στο Γκάνγκελτ κυμαίνεται στο 0,37%.

  • 1,8 εκατομμύρια κρούσματα στη Γερμανία;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πορίσματα της έρευνας όσον αφορά τη συμπτωματολογία, αφού το 22% των ασθενών δεν παρουσίασαν το παραμικρό σύμπτωμα και έμαθαν ότι είχαν προσβληθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην έρευνα.

Όπως εξήγησε ο Γκύντερ Χάρτμαν, ο οποίος συνυπογράφει την έρευνα, «κάθε φαινομενικά υγιής που συναντούμε μπορεί να έχει τον ιό χωρίς να το γνωρίζει. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και να συμπεριφερόμαστε αναλόγως», επισήμανε ο επιστήμονας, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα υγιεινής.

Σύμφωνα με μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες στη βάση των πορισμάτων και της θνητότητας ειδικότερα, ο εκτιμώμενος αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων στη Γερμανία υπολογίζεται στα 1,8 εκατομμύρια.

Ο αριθμός αυτός προκύπτει βάσει της θνητότητας του 0,37% που προέκυψε από την έρευνα και λαμβάνοντας υπόψη τον επίσημο αριθμό των 6.700 περίπου θανάτων στη χώρα. Ο εκτιμώμενος αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι δηλαδή δεκαπλάσιος από τον επίσημο αριθμό των 165.000 επιβεβαιωμένων.

Ωστόσο, «φυσικά και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα αποτελέσματα με επιφύλαξη διότι πρόκειται απλώς για εκτιμήσεις», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Στρέεκ.

  • Κριτική στην έρευνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα είναι αρκετά διαφιλονικούμενη σε επιστημονικούς κύκλους στη Γερμανία. Ένας από τους λόγους είναι ο συγκριτικά χαμηλός αριθμός των θανάτων στο Γκάνγκελτ. Ο υπολογισμός της θνητότητας προέκυψε από μόλις επτά καταγεγραμμένους στο πλαίσιο της έρευνας θανάτους.

Επίσης στο δείγμα των 1.000 ατόμων συμμετείχαν δυσανάλογα λίγα παιδιά και πολλοί ηλικιωμένοι. Οι ίδιοι οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα παραδέχονται ότι η κατάσταση στο Γκάνγκελτ μπορεί να συγκριθεί εν γένει με άλλες περιοχές της Γερμανίας «μόνο υπό προϋποθέσεις».

Κριτική έχει ασκηθεί στην έρευνα και για το αμιγώς επικοινωνιακό σκέλος. Καθότι έγινε για λογαριασμό και κατ’ εντολή της κυβέρνησης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τα ενδιάμεσα πορίσματα των επιστημόνων που είχαν παρουσιαστεί στις αρχές Απριλίου με τη συμμετοχή μάλιστα του τοπικού πρωθυπουργού Λάσετ περιείχαν και συστάσεις προς την πολιτική.

Κώστας Συμεωνίδης dpa, epd

Δημοσκοπικός κόλαφος για Ερντογάν: Χωρίς πλειοψηφία η κυβέρνηση, εκτός βουλής ο εταίρος του, Μπαχτσελί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: