Ο Σουηδός «Τσιόδρας» επιμένει: Τo φθινόπωρο οι άλλες χώρες θα έχουν δεύτερο κύμα και θα ξαναμπούν σε καραντίνα

File Photo: Αποψη της Στοκχόλμης. Πινακίδα συνιστά την τήρηση αποστάσεων. EPA/FREDRIK SANDBERG




Η ιδιαίτερη σουηδική τακτική διασφαλίζει ότι η χώρα θα έχει ένα μικρό μόνο δεύτερο κύμα πανδημίας σε αντίθεση με άλλες χώρες που θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε lockdown, λέει ο Anders Tegnell, ο επικεφαλής Σουηδός επιδημιολόγος.

«Το Φθινόπωρο θα υπάρξει δεύτερο κύμα. Η Σουηδία θα έχει υψηλό επίπεδο ανοσίας και ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι πιθανότατα πολύ χαμηλός», δηλώνει ο Tegnell στους Financial Times και φέρνει ως παράδειγμα τη Φινλανδία: «Η Φινλανδία όμως θα έχει χαμηλό ποσοστό ανοσίας. Θα επιστρέψει λοιπόν σε απόλυτο lockdown ξανά;»

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια προτού μάθουμε ποια στρατηγική  δούλεψε καλύτερα και τί κόστισε στην κοινωνία.

Όσον αφορά στις αποφάσεις άλλων κρατών για περιοριστικά μέτρα και καραντίνες, ο Tegnell υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση που να στηρίζει τα lockdowns» και ιδιαίτερα τις αποφάσεις να κλείσουν σχολεία, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου αποδείξεις ότι τα παιδιά είναι μείζονες αναμεταδότες του ιού.

Πιστεύει  ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, φοβούμενοι ότι τα εθνικά συστήματα υγείας θα κατακλυσθούν από περιστατικά, ένιωσαν ότι έπρεπε να αντιγράψουν την προσέγγιση της Κίνας, την πρώτη χώρα που εφήρμοσε τακτική lock down λόγω της ασθένειας.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: 147 θάνατοι, 1.209 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: