Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η συνεργασία για κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στον Κορμακίτη μετά από αίτημα του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την ανταπόκριση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο Τύπος σήμερα στην Κύπρο.

Άλλα θέματα επίσης που κυριαρχούν είναι η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η αντίθεση του Προέδρου για εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στις επιτροπές για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις, αλλά και οι εξελίξεις με το ΓεΣΥ και την απόφαση που θα λάβουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Οι εφημερίδες γράφουν επίσης για τις ψηλές θερμοκρασίες των ημερών, την αύξηση των περιστατικών βίας παγκοσμίως από τον εγκλεισμό λόγω COVID-19 και για τον αφορισμό του Έλληνα Πρωθυπουργού και δύο Υπουργών από τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Για πρώτη φορά ενωμένοι στη μάχη με τις φλόγες» γράφει ότι σε μια κίνηση με προεκτάσεις προέβησαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μ. Ακιντζί, με τον τελευταίο για πρώτη φορά από το 1974 να ζητάει τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανταποκρίνεται αμέσως και θετικά. Αλλού γράφει για τα νέα κρούσματα ότι επιστρέψαμε και πάλι στα δυο μόνο και ότι τα αποτελέσματα προκάλεσαν ανακούφιση, καθώς και ότι δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε κρούσματα σε σχολεία έπειτα από 497 διαγνώσεις. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος αφόρισε τον Ελληνα Πρωθυπουργό και δύο Υπουργούς, ενώ η Ιερά Σύνοδος λέει ότι είναι άκυρος ο αφορισμός.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Μην κάνουμε το 2020 λάθη του Μάρτη του ‘13» δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα στην οποία δηλώνει μεταξύ άλλων ότι δεν αρνείται τον έλεγχο αλλά «όχι συναπόφαση με τον γενικό ελεγκτή» και ότι ο ίδιος υπήρξε πάντοτε άνθρωπος του κέντρου. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του «Π» η συντριπτική πλειοψηφία ή το 77% των συμμετεχόντων εμπιστεύονται την επιστημονική ομάδα για να συμβουλεύει για την πανδημία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ότι σήμερα το μεσημέρι αποφασίζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος ιδιωτικών Νοσηλευτήριων εάν θα κάνει αποδεκτή τη νέα αναθεωρημένη πρόταση ΟΑΥ για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη του ΓεΣΥ

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Επιστροφή 32.000 εργαζομένων» και γράφει ότι ολοταχώς για τη δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων βρίσκεται η οικονομία, στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα και ότι από την ερχόμενη Πέμπτη καταργούνται πλήρως τα sms και θα είναι ελεύθερη η διακίνηση των πολιτών. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι αστυνομικοί εξέδιδαν εξώδικα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όσους τολμούσαν να κάνουν ηλιοθεραπεία ή να παίζουν ρακέτες χθες στις παραλίες. Αλλού γράφει για απανωτές κίτρινες και πορτοκαλί προειδοποιήσεις από την Μετεωρολογική Υπηρεσία και ότι η Κύπρος βιώνει θερμοκρασίες 12 βαθμών πάνω από τις κανονικές.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Κρίσιμες εξελίξεις για το ΓεΣΥ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα σε σχέση με την έναρξη της Β’ φάσης του ΓεΣΥ, αφού μετά από την αναθεωρημένη πρόταση του ΟΑΥ προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αναμένονται εξελίξεις. Αλλού γράφει ότι ανυπολόγιστες εκτιμάται ότι είναι οι ζημιές στην περιοχή του Κορμακίτη από τις χθεσινές πυρκαγιές που μαίνονται μέχρι αργά χθες βράδυ σε δύσβατες περιοχές και ότι ο Τ/κ ηγέτης ζήτησε και τη συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ανταποκρίθηκε αποστέλλοντας εναέρια μέσα. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι ο εγκλεισμός λόγο COVID-19 έφερε παγκόσμια αύξηση περιστατικών βίας και ότι έγιναν 1.137 καταγγελίες το 2019 στην Αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: