Δεκατέσσερα χρόνια από τον θάνατο του ηρωϊκού Σμηναγού Ηλιάκη: Ηταν πατέρας δύο παιδιών…

Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, πραγματοποιήθηκαν στην Κάρπαθο. Σάββατο 23 Μαΐου 2020. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από το θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη,ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικού αεροσκάφους στο Αιγαίο.

Τη μνήμη του Σμηναγού τίμησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετέχοντας στο ετήσιο μνημόσυνο που τελέσθηκε στην Κάρπαθο.

Υποχρέωσή μας είναι οι θυσίες των ανθρώπων μας που έπεσαν στο καθήκον να μην πάνε χαμένες, να ξεχαστούν, δήλωσε ο υπουργός.

Το χρονικό των τραγικών γεγονότων:

Στις 23 Μαΐου 2006 έξι τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατευθυνόμενα προς την Κρήτη.

Αμεσα απογειώθηκαν δύο ελληνικά F-16 από τη βάση της Σούδας με σκοπό να προχωρήσουν αναγνώριση και αναχαίτιση.

Ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης, ένας από τους δυο Έλληνες πιλότους, πλησίασε την μια τριάδα των τουρκικών αεροσκαφών.

Ακολούθησε μία πραγματική αερομαχία με τον Τούρκο πιλότο να προχωρά σε προκλητικά επικίνδυνους και επιθετικούς χειρισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύγκρουση των δυο αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Νο 2 του ελληνικού σχηματισμού, την οποία είχε δημοσιεύσει τότε η εφημερίδα «To Βήμα», το F-16 του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη βρέθηκε αριστερά από το τουρκικό RF-4 και λίγο χαμηλότερα, σε μια προσπάθεια να αναγνωρίσει τον εξοπλισμό του. Σύμφωνα με τις πλέον αξιόπιστες αναφορές, ο τούρκος πιλότος Χαλίλ Ιμπραχίμ Οζντεμιρ, έκανε έναν άκρως ριψοκίνδυνο και εξαιρετικά ασυνήθιστο για τέτοιες περιπτώσεις ελιγμό. Το αεροσκάφος του βρήκε το F-16 του Ηλιάκη από επάνω και κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο σημείο επαφής ήταν η καλύπτρα. «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξηγεί για ποιο λόγο εξερράγη το ελληνικό μαχητικό και όχι το τουρκικό» ανέφερε έμπειρος χειριστής της ΠΑ.

Αμφότερα τα αεροσκάφη κατέπεσαν στη θάλασσα. Ο Τούρκος πιλότος διασώθηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο.

Ομως ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης και το αεροσκάφος του δεν εντοπιζόταν.

Οι προσπάθειες ανεύρεσης του ελληνικού F-16 και του πιλότου του, συνεχίζονταν από τη θάλασσα. Τέσσερα πλοία, μια φρεγάτα, δυο κανονιοφόροι και ένα υδρογραφικό, έψαχναν απεγνωσμένα τα συντρίμμια και τον σμηναγό Ηλιάκη.

Στις 6 το απόγευμα εκείνης της ημέρας η φρεγάτα «Λήμνος» εντόπισε νεκρό τον σμηναγό Ηλιάκη.

Ηταν πατέρας δυο παιδιών.

Το μεγάλο σχέδιο: Το Μελισσοκομείο, ο φράχτης, ο ρόλος της στρατοχωροφυλακής και οι αξιώσεις της Άγκυρας

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: