Άρθρο σοκ: Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επλήγη το λιγότερο από τον ιό, αλλά τα στοιχεία για νέα τραγωδία είναι εκεί…

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην περιοχή Καραθώνα στο Ναύπλιο, εόρτασε την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠE, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Στο εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό, challenges δημοσιεύεται άρθρο της Alexias Kefalas, για το σοκ στον τουριστικό τομέα,

το οποίο φαίνεται καταστροφικό.

Γράφει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επλήγη το λιγότερο από τον Covid-19. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία για μια νέα τραγωδία είναι εκεί: ένας γερασμένος πληθυσμός σε μια χώρα που έπρεπε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, ειδικά στην υγεία.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο, αναβιώνοντας τα φαντάσματα της δεκαετίας της δημοσιονομικής κρίσης (2008-2018): η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών που θα επηρεαστούν περισσότερο οικονομικά εφέτος, με εκτιμώμενη ύφεση 9,7%.

Τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 10%. Ένα σοκ που μπορεί να εξηγηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την ξαφνική πτώση της τουριστικής δραστηριότητας, με πτώση άνω του 70%.[…].Η κυβέρνηση αρνείται επίσης, μέρος των χρημάτων της Ευρώπης, όπως ένα δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, επειδή φοβάται την εισαγωγή νέων σχεδίων λιτότητας, σε αντάλλαγμα.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η εξαιρετικά χρεωμένη χώρα (170% του ΑΕΠ) προτιμά να εκδίδει ομόλογα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου έχει ξαναβρεί κάποια αξιοπιστία. Η Ελλάδα, η οποία θεωρείτο για καιρό ως το μαύρο και σπάταλο πρόβατο της Ευρώπης, έχει βελτιώσει την εικόνα της, ιδίως με την αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Αλλά κινδυνεύει να μην επιβιώσει από το οικονομικό σοκ της πανδημίας.

Giuseppe Conte στο Politico: «Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα» για την ανάκαμψη της Ε.Ε.

Σε ένα op-ed άρθρο για το POLITICO, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte χαιρέτισε την πρόσφατη γαλλο-γερμανική πρόταση για τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης από τον κορωνοϊό, αλλά προειδοποίησε ότι τα “παραμορφωμένα στερεότυπα” εμποδίζουν μια κοινή προσπάθεια ανάκαμψης της ΕΕ. 

«Η γαλλική και η γερμανική πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης από τον κορωνοϊό ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ένα τολμηρό και σημαντικό βήμα προς μια κοινή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία που έχει καταστρέψει την ήπειρο. Αλλά είναι επίσης μόνο αυτό: ένα βήμα,» γράφει ο Conte, Και προσθέτει «Αν θέλουμε, να ξεπεράσουμε μαζί αυτήν την κρίση, ως ένωση κοινών συμφερόντων και κοινών αξιών, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.».

Ο αριθμός των θανάτων της Σουηδίας προκαλεί πανικό και αναστάτωση στους Σκανδιναβούς γείτονές της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: