Ο αριθμός των θανάτων της Σουηδίας προκαλεί πανικό και αναστάτωση στους Σκανδιναβούς γείτονές της

File photo: Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Anders Tegnell σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη. EPA, ANDERS WIKLUND




Η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία συζητούν εάν θα διατηρήσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τη Σουηδία, αλλά να τους χαλαρώσουν για άλλες χώρες, καθώς βλέπουν με ανησυχία τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου της χώρας λόγω κορωνοϊού, γράφει στην εφημερίδα Financial Times, ο Richard Milne.

Η Σουηδία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλή ποσοστό θνησιμότητας σε αυτό το στάδιο της επιδημίας, σύμφωνα με τον δείκτη της Financial Times που καταγράφει τον μέσο όρο νέων θανάτων ανά επταήμερο και  έχει ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και το Βέλγιο τις τελευταίες ημέρες.

  • Ο Frode Forland, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, δήλωσε στην Financial Times ότι η διατήρηση του κλεισίματος των συνόρων έχει «μια συγκεκριμένη λογική σε σχέση με τις μολυσματικές ασθένειες», τη στιγμή που παραμένει  μια μεγάλη διαφορά στα ποσοστά λοιμώξεων  μεταξύ των χωρών.

«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική τώρα μεταξύ Νορβηγίας και Σουηδίας», ανέφερε. Την περασμένη εβδομάδα, τα κράτη της Βαλτικής ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια « ταξιδιωτική φούσκα» (“travel bubble”)  που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Ωστόσο, η Maria Ohisalo, υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, τόνισε ότι μια παρόμοια σκανδιναβική ‘’φούσκα’’ θα ήταν δύσκολη λόγω του υψηλότερου ποσοστού μόλυνσης της Σουηδίας.

«Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους, αλλά στη Σουηδία η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική», υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα. Η προσέγγιση της Σουηδίας χωρίς περιοριστικά μέτρα για τον ιό έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή και κάποια κριτική, αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει σημαντική δημόσια υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί σημαντικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στην  Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία παραμένει σταθερά υψηλός.

  • Από την Τρίτη, 3.743 άνθρωποι είχαν πεθάνει από τον Covid-19 στη Σουηδία, μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία – η καθεμιά έχει περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους – κατέγραψαν αριθμό θανάτων 551, 233 και 300, αντίστοιχα.

Οι σουηδικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι τα περιοριστικά μέτρα και τα κλειστά σύνορα θα αποφέρουν σχετικά λίγα οφέλη με υψηλό κόστος για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

ΠΗΓΗ: Sweden’s death toll unnerves its Nordic neighbours

Να και ένας Βρετανός που βρίσκει ότι η Ε.Ε. κάνει και κάτι καλό! Μετράει απώλειες και λανθασμένες κινήσεις, αλλά…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: