Ζητά κοινή απόφαση για τα οδοφράγματα ο Ακιντζί: Δεν μπορείτε να τα ανοίξετε μονομερώς, λέει

File Photo: Παλαιότερη παράδοση εξοπλισμού στα κατεχόμενα, στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Η χαλάρωση των μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων.

Γεγονός που θα επιτρέψει τη διέλευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προς τις κατεχόμενες και τις ελεύθερες περιοχές αντίστοιχα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως για να επαναλειτουργήσουν τα οδοφράγματα θα πρέπει να ληφθεί από κοινού απόφαση ανάμεσα στις δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη.

  • Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι «τα οδοφράγματα, ακόμα και αν ήταν λάθος, μπορεί να τα κλείσατε μονομερώς, αλλά δεν μπορείτε μονομερώς να τα ανοίξετε. Γι’ αυτό, για να ανοίξουν ξανά τα οδοφράγματα για διελεύσεις, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από κοινού. Δεν είμαστε ακόμα σε εκείνο το σημείο. Όταν φτάσουμε εκεί θα είναι απαραίτητος ένας συντονισμός και εσωτερικά και με τα ΗΕ και με την ε/κ πλευρά».

Για το πώς θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία ο κ. Ακιντζί είπε ότι χρειάζεται ένα σύστημα υγείας που θα είναι πιο αλληλέγγυο, διευρυμένο, που δεν θα αφήνει τους άπορους να πεθάνουν. «Από δω και πέρα χρειάζεται ένα παγκόσμιο σύστημα που θα διαθέτει πολύ περισσότερα κονδύλια στην επιστήμη, την έρευνα, την εκπαίδευση και την υγεία».

Δεν πιστεύει, πρόσθεσε, ότι η ζυγαριά της υγείας με την οικονομία είναι ίση, έχει το ίδιο βάρος. Η ομαλοποίηση βήμα-βήμα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά δήλωσε ο κ. Ακιντζί, αναφερόμενος στην επικείμενη επαναλειτουργία επιχειρήσεων στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι πριν την ομαλοποίηση πρέπει να γίνει ένα νοσοκομείο πανδημίας, να γίνουν περισσότερα τεστ, και να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Για το θέμα αυτό, είπε, πρέπει να εισακουστούν οι εισηγήσεις του «υπουργείου υγείας» και της ειδικής ομάδας επιστημόνων.

  • Μεταξύ αυτών που επηρεάζονται από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είναι και οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές. Η συγκεκριμένη ομάδα η οποία εργάζεται στα εργοτάξια και τα οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από εβδομάδας. Ωστόσο, λόγω των μέτρων στα οδοφράγματα δεν μπορούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και να εργαστούν.

Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Αρμαγκάν Καντάν μιλώντας στη «βουλή» είπε ότι τα εργοτάξια στον «νότο» θεωρούνται ότι είναι ένας τομέας στον οποίον θα υπάρξει χαλάρωση και διερωτήθηκε τι θα γίνει με τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται σε αυτά, αν θα χάσουν τις δουλειές τους. «Το θέμα πρέπει να συζητηθεί με την ε/κ διοίκηση – Κυπριακή Δημοκρατία- και αν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να πάρουν άδεια ή να κάνουν τεστ ή να υπάρχουν άλλα ενδεχόμενα σενάρια», σημείωσε.

Στο μεταξύ, με κοινή διακήρυξη, τα κυπριακά συνδικάτα ΠΕΟ, DEVIS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN καλούν τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα και να επαναβεβαιώσουν με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, τη δέσμευση στον αγώνα για ειρήνη και κοινωνική πρόοδο. Επίσης αναφέρουν πως «για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού, για επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες».

Επαφές μέσω τηλεδιασκέψεων για τις Τεχνικές Επιτροπές

Οι δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές συνεχίζουν, με διαδικτυακές επαφές και τηλεδιασκέψεις, να λειτουργούν στον βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες, και στόχος είναι να είναι έτοιμες, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να δραστηριοποιηθούν ξανά στο επίπεδο, στο βαθμό, στο ρυθμό και στην ένταση όπως πριν την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τον ρυθμό δραστηριοποίησης των Τεχνικών Επιτροπών, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η ίδια πηγή ανέφερε πως γίνονται επαφές διαδικτυακά στο πλαίσιο της εργασίας των Επιτροπών, που συνεχίζεται. Κάποιες μάλιστα από τις Τεχνικές Επιτροπές υλοποιούν ή εργάζονται πάνω σε projects, πρόσθεσε.

Για τα δεδομένα της περιόδου και τους περιορισμούς που όλοι υφιστάμεθα οι Τεχνικές Επιτροπές ανταποκρίνονται και προσπαθούν, επεσήμανε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως η προσοχή επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία που σηκώνει το βάρος όσον αφορά τα δεδομένα αυτής της περιόδου. Ωστόσο, ανέφερε, και άλλες Τεχνικές Επιτροπές βρίσκονται σε επικοινωνία και κάποιες μάλιστα «τρέχουν συγκεκριμένα projects».

Είπε ακόμη πως η αποστολή των Ην. Εθνών στην Κύπρο έχει θέσει στη διάθεση των Τεχνικών Επιτροπών διευκολύνσεις που η ίδια χρησιμοποιεί για την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων, κάτι που έχει ήδη αξιοποιηθεί. Ανέφερε επίσης πως υπάρχει επικοινωνία με τα ΗΕ και με τον μηχανισμό υποστήριξης των Τεχνικών Επιτροπών για τη χρηματοδότηση των projects των Επιτροπών. Οι Τεχνικές Επιτροπές εξετάζουν διάφορα θέματα, όπως προτάσεις ή άλλα κομμάτια της καθημερινής τους δουλειάς, εν αναμονή και της σταδιακής άρσης των περιορισμών, κατέληξε.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο,
Ανδρέας Πιμπίσιης

Διάγγελμα Αναστασιάδη: Σταδιακά αίρονται τα μέτρα, αρχή κάνει ο δημόσιος τομέας, ποιοι ανοίγουν τη Δευτέρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: