Στάλιν και Πούτιν σε ψηφιδωτό ορθόδοξου ναού στη Μόσχα: Δεν μπορεί να σβηστεί η Ιστορία, λέει η Εκκλησία

File photo: Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι ενήμερος για το ψηφιδωτό που τον παριστά στον Καθεδρικό Ναό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας. Photo via Twitter@KremlinRussia




Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιωσήφ Στάλιν θα πραγματοποιήσουν μια αναπάντεχη… κοινή εμφάνιση στο εσωτερικό του υπό κατασκευή καθεδρικού ναού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται από ψηφιδωτά από ιστορικές σκηνές  της Ρωσίας. Ο καθεδρικός ναός οικοδομείται στο Πατριωτικό Πάρκο, κοντά στη Μόσχα και θα είναι ο βασικός τόπος λατρείας για το προσωπικό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, ορισμένες φωτογραφίες ανολοκλήρωτων ψηφιδωτών που δημοσιεύθηκαν στα ρωσικά ΜΜΕ και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσαν σάλο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα RT.

Είναι ψηφιδωτά στα οποία διακρίνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλες φυσιογνωμίες της κυβέρνησης, ενώ σε μια σκηνή όπου φαίνεται συγκεντρωμένος κόσμος στην Κόκκινη Πλατεία, σε ένα λάβαρο, διακρίνεται και το πρόσωπο του Ιωσήφ Στάλιν.

Οταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ρωτήθηκε για τις φωτογραφίες, φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε. “Δυστυχώς δεν γνωρίζω τί υπάρχει στους τοίχους του καθεδρικού ναού”, ήταν η απάντηση του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ωστόσο, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να επιβεβαιώσει το γεγονός η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσθέτοντας πάντως ότι το Κρεμλίνο δεν είναι ενήμερο.

Ο εκπροσωπος της Εκκλησίας, Λεονίντ Καλίνιν, ο οποίος προϊσταται του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για την τέχνη και την αρχιτεκτονική, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι τα ψηφιδωτά “αντανακλούν ιστορικά γεγονότα και φτιάχνονται τελείως στη βάση των ιστορικών ντοκουμέντων όπως αποφάσισε το καλλιτεχνικό συμβούλιο”.

Σημειώνεται ότι και άλλοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας υπερασπίστηκαν την επιλογή του συμβουλίου, λέγοντας ότι η παράσταση ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων στην εκκλησιαστική τέχνη “αποτελεί παράδοση αιώνων για την Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Πάντως, τα ερωτηματικά συνεχίζονται καθώς η επιλογή της παράστασης του Στάλιν ο οποίος πραγματοποίησε βίαιη δίωξη της Εκκλησίας και των πιστών της, λογικά, δεν θα ήταν μια καλοδεχούμενη φυσιογνωμία.

Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά Μίκη και συμπαρίσταται σε Ελληνες γιατρούς και νοσηλευτές

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: