Συναγερμός για την υγειονομική βόμβα στις δύο ιδιωτικές κλινικές: 55 νέα κρούσματα χθες, 125 οι νεκροί

File Photo: Νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Στους 125 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας , ενώ η προσοχή πλέον εστιάζεται στις δυο ιδιωτικές κλινικές που αποτελούν δυνάμει υγειονομική βόμβα.

Ηδη η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί για τις δύο κλινικές παραγγέλλοντας εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωναϊού.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για δεύτερη κλινική στην Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βάσει του Ποινικού Κώδικα προβλέπονται βαρύτατες ποινές  που ξεκινούν από με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων

έως και:

-Κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο

-Κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου-

-Ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων”.

Οι δύο κλινικές

Στην κλινική της Γλυφάδας, με 300 τρόφιμους και 170 εργαζομένους, ελήφθησαν δείγματα από 130 εργαζομένους και από όλους τους τρόφιμους και αναμένονται τα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά.

Σχετικά με κλινική στο Περιστέρι,  έχουν προκύψει 28 θετικά κρούσματα, 13 αφορούσαν ασθενείς, 11 εργαζομένους και 4 αφορούσαν κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός στην ΓΓΠΠ. Απομένουν 45 δείγματα να ληφθούν ακόμη και η διαδικασία ιχνηλάτησης βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ σε εξέλιξη.

Οι κλινικές έκαναν ξανά διψήφια τα κρούσματα

Χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 55 τα νέα κρούσματα κορωναϊού. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 125 με 33 εξ αυτών να είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικιών των θανόντων είναι τα 74 έτη με το 90,4 τοις εκατό εξ αυτών να ήταν ηλικιωμένοι ή να είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2463 με το 56 τοις εκατό να είναι άνδρες. Τα 574 σχετίζονται με ταξίδι ενώ τα 1131 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον 52 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι με των μέσο όρων των ηλικιών τους να υπολογίζεται στα 66 έτη. Το 85% είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

Παράλληλα, 57  ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τσιόδρας: Ανάγκη επαγρύπνησης

Όλα τα δεδομένα σε αυτή τη φάση που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί, τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ανέφερε χθες Πέμπτη κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας. Όπως είπε, κύριος στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός του ιού σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών αυξημένου κινδύνου. «Ο ιός αυτός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις μονάδες υγείας», τόνισε και επισήμανε ότι εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να αναγνωριστούν έγκαιρα ύποπτα περιστατικά.

«Στεναχωριέμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε». Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δυο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου όπως είπε «δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας και να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Έως τις 4 Μαΐου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα: Σε καραντίνα περιοχή της Νέας Σμύρνης Λάρισας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: