Σε τέσσερα στάδια ανοίγει ξανά η Ελλάδα: Οι ημερομηνίες και τα βήματα χαλάρωσης των μέτρων έως τον Ιούνιο

File Photo: η Ακρόπολη έρημη από κόσμο λόγω των μέτρων για τον κορωναϊό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Οι βασικές ημερομηνίες και τα ορόσημα της επιστροφής στην κανονικότητα τέθηκαν επί τάπητος στις συσκέψεις που έλαβαν χώρα από το πρωί στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας η άρση των μέτρων θα γίνει σε τρεις ή τέσσερις φάσεις ενώ η όλη διαδικασία θα υπόκειται ανά δεκαπενθήμερο σε επαναξιολόγηση προκειμένου να αποφεύγονται ή να αντιμετωπίζονται πιθανά πισωγυρίσματα ή έκτακτες καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Βήμα 1ο: Την 4η Μαΐου, ξεκινά η επαναλειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων (το ακριβές όριο των τετραγωνικών μέτρων είναι ακόμη υπό συζήτηση) , του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Την ίδια ημερομηνία,  χωρίς να έχει αποκλεισθεί και μία δεύτερη πιθανότητα για την 11η του ιδίου μηνός, αποχαιρετούμε το 13033. Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε με πρωινή του συνέντευξη ότι η κατάργηση της ελεγχόμενης μετακίνησης θα υπάρξει με το πρώτο πακέτο ρυθμίσεων για την άρση των μέτρων. Ερωτηματικό παραμένει εάν η άρση της υποχρέωσης θα αφορά και τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Βήμα 2ο: Η ημερομηνία επανέναρξης της Γ΄Λυκείου για την οποία η ίδια η κυρία Κεραμέως δήλωσε το πρωί ότι θα δοθεί προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει για τις 11 Μαΐου. Για τις υπόλοιπες τάξεις βαθμίδες υπάρχουν δύο σενάρια: Το πρώτο τοποθετεί την επανέναρξη των μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο και μια εβδομάδα μετά για τα δημοτικά, ενώ το δεύτερο και επικρατέστερο, προβλέπει άνοιγμα όλων των σχολείων την 1η Ιουνίου με ταυτόχρονη παράταση του σχολικού  κατά τρεις εβδομάδες.

Βήμα 3ο: Η ημερομηνία του ανοίγματος των χώρων εστίασης και των καφέ τοποθετείται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα περί τις 25 Μαΐου.

Βήμα 3ο: Τέλος, περί τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να  ανοίξουν οι χώροι λατρείας και τα ξενοδοχεία., ενώ προς τα μέσα Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων η άρση των περιορισμών θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης. Έτσι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικότερα τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού. Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, ακόμα και στα σχολεία. Θα υπάρχουν κανόνες για την ύπαρξη αποστάσεων και επιτρεπόμενο όριο ατόμων για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, όπως συμβαίνει σήμερα στα σούπερ μάρκετ.

Στην πρώτη σύσκεψη του Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι κ.κ. Βασίλης Κικίλιας, Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς και Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη της ομάδας άρσης των μέτρων με την επιπλέον συμετοχή των κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, Εθνος

Το 13033 φεύγει με το άνοιγμα της πρώτης φάσης λέει ο Πέτσας: Κλειδώνουν τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: