Πάλι από τη …Γερμανία: Κινητοποίηση του Π.Ν. για να σταματήσει προώθηση μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου

FILE PHOTO: Πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν σε σταθμό λεωφορείων στην Τουρκία για να μεταφερθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. EPA, SEDAT SUNA




Εκτενές ρεπορτάζ του Focus online και της DW (του JPapadimitriou), αναφέρεται στην κινητοποίηση των ελληνικού πολεμικού ναυτικού, εξαιτίας της ανησυχίας για ενδεχόμενη προώθηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία μέσω Αιγαίου.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι φόβοι για ένα νέο ρεύμα προσφύγων που θα αποσταλεί από την Τουρκία οδηγούν την Ελλάδα στην αποστολή πολεμικών πλοίων στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της πληροφορίες, σχετικά με τη μεταφορά μεταναστών στα τουρκικά παράλια, ενώ γίνεται αναφορά και στις σχετικές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου για την οχύρωση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων έναντι του ενδεχομένου πραγματοποίησης μίας τέτοιας ενέργειας.

Επιπλέον, το ρεπορτάζ επισημαίνει και την πρόσθετη ανησυχία ότι ανάμεσα στους μετανάστες που ενδέχεται να επιχειρήσουν προς τα ελληνικά νησιά θα αφορά φορείς ή ασθενείς του κορωνοϊού.

H DW γράφει συγκεκριμένα:

Για την κυβέρνηση στην Αθήνα, δεν είναι απλώς μια φήμη: υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τουρκία έφερε μετανάστες από την ενδοχώρα στις ακτές του Αιγαίου, εξήγησε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Skai.

Αυτοί οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά της Χίου, της Σάμου και της Λέσβου με πλοίο και έτσι να εισέλθουν στην ΕΕ. Για όλες τις δυνάμεις ασφαλείας, είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα, υπάρχει συνεπώς μια σαφής εντολή, προειδοποιεί ο υπουργός: Πρέπει να αποφευχθεί η είσοδος ατόμων που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Η Ελλάδα θα κατασκευάσει «πλωτά τείχη» στο Αιγαίο για να αποτρέψει τις νέες αφίξεις, αναφέρει η εφημερίδα των Αθηνών Καθημερινή – χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης αναφέρει για φερόμενες μεταφορές μεταναστών στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt οι τουρκικές αρχές θα μετέφεραν 2.000 άτομα από ένα στρατόπεδο στο Osmaniye, στην περιοχή της Σμύρνης το Σαββατοκύριακο του Πάσχα και τους πρότειναν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Προφανώς η Τουρκία θέλει να πραγματοποιήσει μια δεύτερη προσφυγική κρίση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη τον Φεβρουάριο υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις στη διέλευση στις Καστανίες, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τότε, οι τουρκικές αρχές έστειλαν χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα του Έβρου με την υπόσχεση ότι θα τους επιτρεπόταν να εισέλθουν στην ΕΕ. Υπήρχαν ταραχώδεις σκηνές. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και ανέστειλε επίσης το νόμο περί ασύλου για ένα μήνα.

ΠΗΓΗ: Aus Angst vor neuer Flüchtlingswelle schickt Griechenland Seekriegsflotte an Grenze

Μεταναστευτικό – Προσφυγικό

Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που θα ξεσπάσει επιδημία κορωνοϊού στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, αναφέρει το Spiegel (Giorgos ChristidesSteffen Lüdke).

Σύμφωνα με το σχέδιο, ασθενείς και πιθανοί φορείς θα αποσπαστούν αμέσως από τον καταυλισμό. Για την περίθαλψή τους θα χρησιμοποιηθούν πλοία και στάδια. Το σχέδιο με το κωδικό όνομα Αγνοδίκη έχει καταστρωθεί με τη συμμετοχή περισσότερων των 500 ειδικών.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης μεταφέρει σε ξενοδοχεία 2300 ηλικιωμένους και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα πρόσφυγες. Η μεταφορά ξεκινάει από την ερχόμενη Τρίτη.

ΕΙΔΗΣΗ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΔΩ)

Στο πλαίσιο της μάχης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού η Αθήνα θέλει να μεταφέρει στην ενδοχώρα 2380 μετανάστες από τους καταυλισμούς στα νησιά, αναφέρει η Ηandelsblatt και το πρακτορείο dpa.

Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους και άρρωστους ανθρώπους αλλά και οικογένειες. Προστατεύουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους στους καταυλισμούς αλλά και τους κατοίκους των νησιών, δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση κρουσμάτων στους καταυλισμούς στα νησιά, σημειώνει ο Δ. Πατέστος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες η Αθήνα επέτρεψε τη μετακίνηση εκατοντάδων μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Καθώς εδώ και εβδομάδες δεν φτάνουν σχεδόν καθόλου πρόσφυγες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά ο αριθμός των προσφύγων που διαβιούν στους καταυλισμούς έχει μειωθεί στους 38800.

Οι Γερμανοί αποκαλύπτουν το σχέδιο Ερντογάν: Οι Τούρκοι μεταφέρουν ανθρώπους με λεωφορεία από καταυλισμούς στα παράλια του Αιγαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: