«Ολα υπό έλεγχο!»: Αποκάλυψη Reuters για τους «υπνοβάτες» της Ευρώπης και την απίστευτα αργή αντίδρασή τους στον κορωναϊό

Χώρες της ΕΕ δήλωναν ότι το ιατρικό προσωπικό είναι ενημερωμένο για την αντιμετώπιση του Covid. Τώρα οι Ιταλία έχει 9.000 κρούσματα σε νοσοκομειακούς. EPA/RICCARDO ANTIMIANI




Ένα μήνα προτού η Ευρώπη αρχίσει να τρέχει πανικόβλητη ψάχνοντας μάσκες, αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστ, κάποια κράτη – μέλη διαβεβαίωναν τις Βρυξέλλες ότι όλα είναι καλά: Ότι τα συστήματα υγείας τους είναι έτοιμα  και ότι ουδείς λόγος υπάρχει για παραγγελίες μεγαλύτερων αποθεμάτων υγειονομικού υλικού.

Αυτή η αφελώς αισιόδοξη εκτίμηση έρχεται πλέον σε τεράστια αντίθεση με τις ελλείψεις σε μάσκες και άλλο ιατρικό εξοπλισμό που μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, προέκυψε ότι υπήρχε.

Τότε που η Κομισιόν άρχισε να εκτιμά ότι οι ανάγκες των ευρωπαϊκών κρατών ήταν στην πραγματικότητα  10 φορές υψηλότερες από τις διαθέσιμες ποσότητες.

Μπορεί ή έλλειψη τέτοιου είδους εξοπλισμού να οφείλεται κυρίως στην εκτόξευση της παγκόσμιας ζήτησης, όμως τα ντοκουμέντα που έχουν περιέλθει σε γνώση το Reuters, υποδεικνύουν, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ μάλλον επιδείνωσαν τη θέση τους, υπερεκτιμώντας τη δυνατότητα αντίδρασής τους.

Ολα υπό έλεγχο…

«Τα πράγματα είναι υπό έλεγχο» δήλωνε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος σε μία κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη με διπλωμάτες χωρών μελών της ΕΕ.

Πότε; Στις 5 Φεβρουαρίου, δύο ολόκληρες εβδομάδες αφότου η Κίνα  έβαζε σε καραντίνα περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους -σχεδόν μια ολόκληρη Ιταλία – στην επαρχία Hubei.

«Υπάρχει ισχυρό επίπεδο προετοιμασίας στα κράτη – μέλη. Τα περισσότερα έχουν ήδη ετοιμάσει μέτρα» για να ανιχνεύσουν και να θεραπεύσουν τον COVID-19, διαβεβαίωνε ο ίδιος αξιωματούχος, μεταφέροντας σχόλια των πρέσβεων, σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται το Reuters.

Ο διάλογος αυτός διεξάγεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τους πρώτους νεκρούς στην Ιταλία. Που τώρα μετρά 12.500. Περίπου τέσσερις φορές περισσότερους από τους νεκρούς της Κίνας.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς από το πρακτορείο εάν τα έγγραφα αυτά δείχνουν μία πολύ αργή ευρωπαϊκή αντίδραση, απάντησε το εξής: «Ηδη από τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφέρει τη δυνατότητα  υποστήριξης προς τα κράτη – μέλη».

Ανταγωνισμός αντί συνεργασίας

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν αν συνειδητοποιούν τη βαρύτητα της κατάστασης τον Μάρτιο, αλλά αντί να εστιάσουν σε κοινή δράση, πολλές κατέφυγαν σε μέτρα προστατευτισμού, υψώνοντας εμπορικά προσκόμματα με σκοπό να εμποδίσουν τις εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού σε γειτονικές χώρες.

Η Ιταλία έχει μικρό μόνο μέρος από τα 90 εκατομμύρια μάσκες που χρειάζονται γιατροί και νοσηλευτές της κάθε μήνα. Η δε Γαλλία παρήγγειλε ένα δισεκατομμύριο μάσκες την περασμένη εβδομάδα, ενώ διάφοροι κατασκευαστές τρέχουν να προσαρμόσουν τις γραμμές παραγωγής τους ώστε να μπορούν να κατασκευάζουν αναπνευστήρες…

Η αισιόδοξη ανάλυση που Ευρωπαίου αξιωματούχου στις 5 Φεβρουαρίου ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς συναντήσεων με στελέχη της υγείας από κράτη – μέλη.

Σε ένα μίτινγκ στις 31 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι των εθνικών υπουργείων υγείας είπαν στην Κομισιόν ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια για ιατρικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τα πρακτικά.,

Μόνο τέσσερις χώρες ξύπνησαν έγκαιρα

«Καμία χώρα δεν έχει προς το παρόν ζητήσει βοήθεια για επιπρόσθετα αντίμετρα», αναφέρουν τα πρακτικά, με μόνο τέσσερις χώρες να προειδοποιούν ότι ίσως χρειαστούν επιπρόσθετο εξοπλισμό εάν η κατάσταση χειροτερέψει στη Ευρώπη. Οι τέσσερις χώρες δεν κατονομάζονται.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ένα μήνα μετά την πρώτη της προφορά για βοήθεια αφού προέτρεψε τις κυβερνήσεις να διευκρινίσουν τις ανάγκες τους σε τουλάχιστον δύο συναντήσεις, η Κομισιόν ξεκίνησε ένα κοινό πρόγραμμα προμήθειας μασκών και προστατευτικού υλικού.

Και όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο, δεν υπήρξε καμία ζήτηση από τα 25 μέλη της ΕΕ.

Διαβεβαιώσεις

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαβεβαίωναν επίσης τις Βρυξέλλες ότι οι νοσοκομειακοί τους γιατροί ήταν κατάλληλα ενημερωμένοι για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον COVID-19, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters, αν και η Ιταλία ζήτησε από το ιατρικό προσωπικό να ξεκινήσει να φοράει μάσκες μόλις στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησαν τα πρώτα ύποπτα κρούσματα.

Περίπου 10.000 Ιταλοί νοσοκομειακοί έχουν τώρα προσβληθεί, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 9% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία, σύμφωνα ε τα επίσημα στοιχεία.

Και τεστ έχουμε…

Σε συνάντηση της ΕΕ με στελέχη της υγείας κρατών – μελών, οι τελευταίοι είπαν: «Οι διαγνωστικές δυνατότητες είναι έτοιμες και πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τη διεξαγωγή τεστ».

Τώρα, η ΕΕ αντιμετωπίζει μαζική έλλειψη διαγνωστικών τεστ και ξεκίνησε ένα κοινό σήμα προμηθειών στις 18 Μαρτίου.

Αντίδραση χελώνας και για τους αναπνευστήρες

Η ανάγκη για από κοινού απόκτηση αναπνευστήρων –σημαντική για τους ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, προέκυψε για πρώτη φορά σε μία σύσκεψη στελεχών της ΕΕ στον τομέα της υγείας στις 13 Μαρτίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Και το σχέδιο προμήθειας ξεκίνησε μόλις στις 17 Μαρτίου.

Επιπλέον: Ο κίνδυνος ότι τα εθνικά συστήματα υγείας ίσως να μην αντέξουν την επέλαση του ιού χαρακτηριζόταν «από χαμηλός έως μέτριος» περί τα μέσα Φεβρουαρίου, από την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για τον έλεγχο της νόσου, η οποία βασίζεται στις αποτιμήσεις κάθε κράτους – μέλους.

Ένα μήνα αργότερα, η ίδια υπηρεσία ενημέρωσε την εκτίμησή της λέγοντας ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν θα είχε αρκετές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να αντεπεξέλθει στα κρούσματα έως τα μέσα Απριλίου.

Reuters, Francesco Guarascio

Η κατάσταση στην Αμερική από στιγμή σε στιγμή γίνεται χειρότερη: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί, 215.417 τα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: