Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας κυριαρχούν στο σημερινό Τύπο.

Προβάλλονται επίσης οι επιστολές που απέστειλε η νορβηγική εταιρεία Hoegh LNG προς την κυβέρνηση για εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη χρήση φυσικού αερίου, η αναβολή της β’ φάσης του ΓεΣΥ, οι έλεγχοι της Αστυνομίας για τήρηση των περιοριστικών μέτρων κατά το Πάσχα, καθώς και άλλα θέματα.

Με τίτλο «Σήμερα ξεκινούν τα νοσοκομεία, 4 Μαΐου η σκυτάλη στην οικονομία» η «Αλήθεια» γράφει ότι με διάταγμα του Υπουργού Υγείας θα ξεκινήσει σήμερα η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων με ραντεβού και σύντομα θα επιτραπεί με όρους η διενέργεια εγχειρήσεων. Γράφει αλλού ότι υπάρχουν επικίνδυνες εστίες οι οποίες δεν έχουν ελέγχει επιδημιολογικά, όπως οι Φυλακές και χώροι φιλοξενίας αλλοδαπών. Αλλού αναφέρει στην απόρριψη προσφυγής κατηγορουμένου κατά της κράτησής του στις φυλακές λόγω του κορωνοϊού.

O “Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Επανήλθαν οι Νορβηγοί για φθηνό ηλεκτρισμό» και αναφέρει ότι εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη χρήση φυσικού αερίου αντί μαζούτ ή ντίζελ στην ηλεκτροπαραγωγή, μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών και ευρύτερα της οικονομίας για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και περιορισμό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου υπόσχεται η νορβηγική εταιρεία Hoegh LNG μέσω επιστολών που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και στον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη. Γράφει αλλού με αργά βήματα θα ανοίξουν οι παραλίες τον Ιούλιο. Αλλού αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθη ότι ήταν αληθή τα δημοσιεύματα του «Π» για τα σχολικά κυλικεία.

“O Φιλελεύθερος» με τίτλο «Αρση μέτρων ανά 15νθήμερον» γράφει ότι σταδιακά και ανά δεκαπενθήμερο θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, χωρίς να είναι βέβαιο το κατά πόσον η διαδικασία θα είναι συνεχής, αφού της όποιας απόφασης θα προηγείται επιστημονική αξιολόγηση της εξέλιξης μετάδοσης της επιδημίας μεταξύ των πολιτών. Αλλού αναφέρει ότι η πολιτική εκμετάλλευση της αμοιβαίας προσπάθειας Ε/κ και Τ/κ στην Πύλα για να τύχουν τεστ κορωνοϊού άτομα που εκτίθεται στην κοινότητα, από πλευράς του «υπουργού εξωτερικών» Κουτρέντ Οζερσάι, οδήγησε σε ναυάγιο της και άφησε αριθμό Τ/κ κατοίκων χωρίς τεστ. Αναφέρεται επίσης σε μείωση κατά 96% στη διακίνηση οχημάτων την Κυριακή του Πάσχα.

H “Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Διορθωτικά μέτρα κατόπιν πιέσεων κοινωνικών εταίρων» και γράφει ότι σημαντικές αλλαγές στα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έφεραν οι πιέσεις των κοινωνικών εταίρων στην κυβέρνηση. Το νέο πακέτο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού αναφέρει ότι αναβάλλεται για το φθινόπωρο η β’ φάση του ΓεΣΥ. Γράφει επίσης ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά AIDS στην Κύπρο ενώ είναι και υψηλά τα ποσοστά και στα περιστατικά σύφιλης.

«Το αρχικό επανάνοιγμα ενδεχομένως στις 4 Μαΐου» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της αγγλόγλωσσης «Cyprus Mail» που γράφει ότι μια συνολική πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνηση της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων θα παρουσιαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τρίτη. Αναφέρεται, επίσης, σε παράπονα γονιών ότι τα πακέτα με τρόφιμα που απέστειλαν στα παιδιά τους μέσω των ταχυδρομικών υπηρεσιών στο εξωτερικό έφθασαν αργά με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να χαλάσουν. Αλλού προβάλλει την Ημέρα της Γης που γιορτάστηκε χθες με εκκλήσεις για καταπολέμηση της πανδημίας και για την κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: