H πανδημία βυθίζει τη διατλαντική σχέση σε κώμα: Λάθος του Τραμπ η απόσυρση των ΗΠΑ από την Ευρώπη…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις δικαιολογείται για τη θεραπεία του …απολυμαντικού! EPA, Anna Moneymaker / POOL




Το κατά πόσον η πανδημία επηρέασε τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου κατά της δυτικής φιλελεύθερης τάξης και κατά της πολυμέρειας, επισημαίνει το άρθρο της εφημερίδας Le Figaro, (Isabelle Lasserre).

Ο ευρωβουλευτής (LR) Arnaud Danjean να ισχυρίζεται, ότι «ο κορωνοϊός σήμανε το τέλος του διατλαντισμού, όπως αυτός οικοδομήθηκε εδώ και 70 χρόνια».

Κατά την άποψη της εφημερίδας, η άνοδος της Κίνας σε υπερδύναμη συνέβαλε στην απομάκρυνση των αμερικανικών συμφερόντων από τη Γηραιά Ήπειρο, ενώ, σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, ο Donald Trump  έσπειρε αμφιβολίες, ως προς τη θέληση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ευρώπης, τάσεις που ενίσχυσε περαιτέρω η αδιαφορία προς τους Ευρωπαίους συμμάχους του, από την αρχή της πανδημίας.

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. οι Αμερικανοί δεν θέλουν πλέον τον διατλαντικό δεσμό, που βασίζεται στην πολυμέρεια», σημειώνει ο Arnaud Danjean, προσθέτοντας, ότι οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν τώρα, εξ ου και από την έναρξη της κρίσης έλαβαν τις περισσότερες αποφάσεις τους, χωρίς να συμβουλευτούν τους Αμερικανούς.

Η απόσυρση των ΗΠΑ ευνοεί την αύξηση της κινεζικής επιρροής στην Ευρώπη και ο καταρρέων διατλαντικός δεσμός οδήγησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, να στραφούν σε άλλους εταίρους, σημειώνει η εφημερίδα, με τη Nicole Gnesotto, καθηγήτρια στο  Cnam, να υποστηρίζει, ότι «πίσω από τη ρητορική περί Ατλαντικής Συμμαχίας κρύβεται ένα μεγάλο κενό και ότι οι  Ηνωμένες Πολιτείες μετατρέπονται από  σύμμαχο σε απειλή».

Τονίζει, ότι «η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να σκέφτεται έναν κόσμο χωρίς την Αμερική, διότι δεν θα υπάρξει, ούτε σχέδιο Marshall μετά τον ιό, ούτε Αμερική για τη διάσωση των συμμάχων»

Για την Alexandra de Hoop Scheffer, διευθύντρια του Γραφείου Παρισίων του German Marshall Fund (GMF), «ήταν σοκαριστική η συνειδητοποίηση μέχρι ποίου σημείου πρέπει να εισάγουμε τα πάντα από την Κίνα και η διαπίστωση των προβλημάτων σε όλους τους τομείς από την εξάρτηση  από μια μη δημοκρατική μεγάλη δύναμη».

Επισημαίνει ταυτόχρονα την αδυναμία της  Ευρώπης, από  την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, να φέρει να ακουστεί η φωνή της, στην ολοένα και πιο εμφανή κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ εκφέρει την άποψη, ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος αναβίωσης του διατλαντικού δεσμού, όταν ο Donald Trump αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τώρα τους Ευρωπαίους μέσω του κινεζικού πρίσματος και η αμερικανική διοίκηση θέλει νέες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, εξ’ ου και το αίτημα για περιορισμό της κινεζικής επιρροής και να σταματήσουν να πωλούν διπλές τεχνολογίες στο Πεκίνο.

Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβεβαιώσει εκ νέου την υπεράσπιση της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ» υποστηρίζει η ίδια, τονίζοντας, ότι «για τους Αμερικανούς, η Ευρώπη έχει γίνει εργαλείο της κινεζικής πολιτική τους.»

ΠΗΓΗ: Coronavirus: la pandémie plonge la relation transatlantique dans le coma

Προσπάθειες Κινέζων διπλωματών για άσκηση επιρροής σε Γερμανούς αξιωματούχους: Για διάδοση της κινεζικής προπαγάνδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: