Προσπάθειες Κινέζων διπλωματών για άσκηση επιρροής σε Γερμανούς αξιωματούχους: Για διάδοση της κινεζικής προπαγάνδας

Γερμανοί πολίτες ξεκίνησαν να φορούν μάσκες στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης. Το στιγμιότυπο είναι από το Ντόρτμουντ. EPA, FRIEDEMANN VOGEL




Αποκλειστικό ρεπορτάζ του RND.de ([exklusiv], J. Köpke) με τίτλο “Η Κίνα έρχεται κρυφά σε επικοινωνία με γερμανούς υπαλλήλους – και το Βερολίνο σιωπά”.

Ο υπότιτλος αναφέρει: “Η Κίνα θέλει να παραφράσει το ιστορικό γένεσης της πανδημίας κορωνοϊού. Η γερμανική κυβέρνηση, από τη μία προειδοποιεί σε εσωτερικά έγγραφα για την προπαγάνδα του Πεκίνου. Από την άλλη, διστάζει να ασκήσει κριτική επί της αρχής – προκαλώντας δυσθυμία στην αντιπολίτευση”.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του μέλους της ΚΟ του γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος [FDP] και ειδικού εσωτερικών υποθέσεων, Konstantin Kuhle, ο οποίος ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη επιφυλακτική, διπλωματική της στάση έναντι της Κίνας, με αφορμή την παραπληροφόρηση και και την προπαγάνδα από κινεζικής πλευράς σχετικά με την κρίση κορωνοϊού, αλλά και τα μέτρα εναντίον του δημοκρατικού κινήματος στο Hong Kong.

Σημειώνεται δε ότι στη χθεσινή κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt [Welt am Sonntag] είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ήταν σε γνώση του απόπειρες κινέζων διπλωματών να έρθουν σε επικοινωνία με στελέχη του, με απώτερο στόχο να εξασφαλίσουν τη βοήθειά τους προς διάδοσιν της κινεζικής προπαγάνδας σε ό, τι αφορά την προέλευση της πανδημίας κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Kuhle δηλώνει, μεταξύ άλλων, στο RND σε επικριτικούς τόνους για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης ότι “Τα κοινά συμφέροντα δεν αποτελούν καμία δικαιολογία για να μην αρθρώνει κανείς λόγο για τα δικά του συμφέροντα, με καθαρότητα και σαφήνεια”.

Σε ό, τι αφορά την πρόθεση του κινεζικού παράγοντα να επιβάλει την αυταρχική του λογική, όπως στην περίπτωση του Hong Kong, ο φιλελεύθερος βουλευτής τονίζει ότι “Σε αυτό το σημείο, η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να λάβει σαφή θέση”.

Αναφορικά με την προσπάθεια προσέγγισης στελεχών της γερμανικής δημόσιας διοίκησης, ο κ. Kuhle επισημαίνει ότι “Η κινεζική κυβέρνηση επιχειρεί, μέσω στοχευμένης άσκησης επιρροής και ενός ωμού και άκαμπτου αφηγήματος, να επιβάλει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Ως προς αυτό, δεν έχει κανένα ενδοιασμό ακόμη και να στραφεί στοχευμένα προς υπηρετούντες στον κρατικό μηχανισμό στη Γερμανία”.

Όπως σχολιάζει, η Κίνα αποσκοπεί στο να παρουσιαστεί ως ένας πραγματιστής παράγοντας που επιλύει προβλήματα, προς τον οποίο τα άλλα κράτη οφείλουν ευγνωμοσύνη, ενώ υπογραμμίζει ότι “Όποιος μεταδίδει και διαδίδει χωρίς προηγούμενο έλεγχο το κινεζικό αφήγημα περί κορωνοϊού, είναι επικίνδυνα αφελής και παίζει με τη φωτιά”.

ΠΗΓΗ: China kontaktiert heimlich deutsche Beamte – und Berlin schweigt

«Απέναντι στο Πεκίνο, να ενωθούμε», καλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τους συμμάχους: Η Κίνα έχει πολλές εξηγήσεις να δώσει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: