Γράφουμε Ιστορία, όχι εγχειρίδιο Οικονομίας, λέει ο Κόντε στη Γερμανία για ευρωομόλογο

File Photo: Δεν ζητάμε από τους Γερμανούς να πληρώσουν τα χρέη μας, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας. EPA, CLEMENS BILAN




«Δεν μια σελίδα σε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά μια σελίδα στο βιβλίο της  Ιστορίας» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο και όχι οι Γερμανοί να πληρώσουν τα χρέη της Ιταλίας».

«Δίνουμε μάχη κατά ενός κοινού και αόρατου εχθρού. Όλοι πλήττονται, όλοι είναι στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα μιας μεμονωμένης χώρας. Είναι συναγερμός που αφορά όλους», λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Με τα ευρωομόλογα οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από το ιταλικό χρέος. Θα πετύχουμε απλώς καλύτερους οικονομικούς όρους, προς όφελος όλων. Η Ιταλία πλήρωσε πάντα τα χρέη της και θα συνεχίσει να τα κάνει», καταλήγει ο Τζουζέπε Κόντε.

Aναγνωρίζοντας ότι οι γνώμες πιθανόν να διχάζονται στη Γερμανία, πρόσθεσε: “Δεν γράφουμε μια σελίδα σε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά μια σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας”.

“Η ΕΕ ανταγωνίζεται την Κίνα και τις ΗΠΑ που έχει επενδύσει δυο τρισεκατομμύρια ως αντίδραση [στον κορωναϊό]. Εάν η αντίδρασή μας δεν έχει συνοχή, δεν είναι ισχυρή και οργανωμένη, η Ευρώπη θα γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική στις παγκόσμιες  αγορές”, κατέληξε ο Κόντε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

Το βέτο στο ευρωομολόγο ντροπιάζει τη Γερμανία, γράφει η SZ: Λάθος εργαλείο το χαρακτηρίζει η FAZ

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: