Ενός λεπτού σιγή στη Βρετανία για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που έχασαν τη ζωή τους

File photo: Οι Βρετανοί με κάθε τρόπο εκδηλώνουν την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας [NHS] και τους ανθρώπους του. EPA/WILL OLIVER




Οι Βρετανοί, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, τίμησαν σήμερα τηρώντας ενός λεπτού σιγή τους εργαζομένους στο σύστημα υγείας της χώρας που έχουν χάσει τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον νέο κορωναϊό.

Ο φόρος τιμής στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδος) αφορούσε τα περισσότερα από 82 μέλη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και τους 16 κοινωνικούς λειτουργούς που έχουν πεθάνει από την πανδημία της Covid-19.

Η Βρετανία, μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από τον SARS-CoV-2 με συνολικά 21.092 νεκρούς στα νοσοκομεία της και ίσως χιλιάδες ακόμη στους οίκους ευγηρίας της, δείχνει τώρα να έχει πάρει μια καθοδική πορεία όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας καθώς χθες ανακοινώθηκαν 360 νέοι θάνατοι, ο χαμηλότερος αριθμός από τα τέλη του Μαρτίου.

“Πάρα πολλοί” εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

“Κανένας δεν θα έπρεπε να θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο επειδή δεν έχει τον σωστό εξοπλισμό προστασίας”, προσθέτει ο Στάρμερ, αναφερόμενος στην έλλειψη ιατρικών προστατευτικών στολών και μασκών για την οποία διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας εδώ και εβδομάδες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επέστρεψε από χθες Δευτέρα στο γραφείο του μετά την ανάρρωσή του από Covid-19, για την οποία χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μια εβδομάδα και να εισαχθεί και στην εντατική, ζήτησε απο τους Βρετανούς να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι τους για να αποφευχθεί μια επανεμφάνιση κρουσμάτων. Μολονότι η χώρα “έχει αρχίσει να ανατρέπει την τάση”, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος παραμένει “μέγιστος”.

  • Απέναντι σε μια κρίση που έχει προκαλέσει οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, ο Συντηρητικός ηγέτης της Βρετανίας δέχεται πιέσεις για να παρουσιάσει μια στρατηγική εξόδου από την καραντίνα, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου και έχει παραταθεί ως τις 7 Μαΐου το λιγότερο.

Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε για αποφάσεις “τις ερχόμενες μέρες” όσον αφορά τον τρόπο που θα προσαρμοστούν στο μέλλον τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ.

  • Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, κατά την οποία θα συνιστά έντονα τη χρήση μάσκας μέσα στα καταστήματα.

Τις προσεχείς εβδομάδες, τα καταστήματα που πωλούν “μη απαραίτητα” είδη θα λάβουν άδεια να ξανανοίξουν, αν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης μπορούν να γίνουν σεβαστά και οι άνθρωποι θα μπορούν να συναντήσουν τους φίλους και τις οικογένειές τους, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Times. Μέχρι σήμερα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των δύο ανθρώπων. Ωστόσο τα σχολεία δεν θα ξανανοίξουν πριν από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Θάνατοι παιδιών από σπάνιο σύνδρομο στη Βρετανία: Ερευνητές πιστεύουν ότι συνδέεται με την Covid-19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: