Ανησυχία στην Κύπρο: Καταγγελίες για μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών, ενώ ο κορωναϊός είναι ενεργός και μετά το θάνατο




SOS εκπέμπει το Κίνημα Οικολόγων για ενδεχόμενη διάδοση του κορωνοϊού μέσω της τέλεσης κηδειών ασθενών που απεβίωσαν από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Οι ανησυχίες προέκυψαν ύστερα από καταγγελίες για τέλεση κηδείας από μη αδειδοτημένο γραφείο κηδειών.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος των Οικολόγων κ. Έφη Ξάνθου ανέφερε στον «Φ» πως το θέμα θα εγείρει ο πρόεδρος των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης και στη Βουλή των αντιπροσώπων.

Ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ», ανέφερε πως οι θανούντες από κορωνοϊό πρέπει να τυγχάνουν ειδικού χειρισμού κατά την ταφή τους.

  • Εξήγησε δε, πως όταν πεθάνει κάποιος οι διάφοροι ιστοί (όπως τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος) δηλαδή εκεί που πολλαπλασιάζεται ο ιός, παραμένουν εν ενεργεία και επομένως ο ιός μπορεί να αναπαράγεται από τα κύτταρα μέχρι να επέλθει πλήρης θάνατος όλων των ιστών. Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως οι νεκροί από κορωνοϊό πρέπει να κηδεύονται με διαφορετικό, ειδικό τρόπο, ώστε να αποτραπεί διάδοσή του.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε στον «Φ», πως ενώπιον του Κινήματος έφθασε καταγγελία σύμφωνα με την οποία έχει διενεργηθεί κηδεία θύματος του κορωνοϊού από μη αδειοδοτημένο γραφείο κηδειών και δυνατόν να έχει προκύψει επιμόλυνση οικείων του.

  • Έχουμε επικοινωνήσει με τον αρμόδιο λειτουργό στο υπουργείο Εσωτερικών κ. Νικόλα Κουμίδη, ο οποίος μας ανέφερε πως θα εξετάσει την καταγγελία που του έχει υποβληθεί, αν και διαβεβαίωσε ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία να μην παραδίδουν νεκρούς σε μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών, είπε η κ. Ξάνθου.
  • Όπως διευκρίνισε, μόνο 16 γραφεία κηδειών είναι αδειοδοτημένα με βάση τον νόμο παγκύπρια. Η κ. Ξάνθου ανέφερε επίσης, πως οι Οικολόγοι θεωρούν απαράδεκτη την μη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας του ευρύτερου κοινού, δεδομένου ότι τα μη αδειοδοτημένα γραφεία δεν τυγχάνουν κανενός υγειονομικού ελέγχου. Εξάλλου δεν τηρούν τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου και πιθανώς να αποτελούν εστίες μόλυνσης και διασποράς διαφόρων ασθενειών.

Καλούμε, είπε, τα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας και Εσωτερικών) έστω και τώρα, να επιβάλουν αμέσως την νομοθεσία και να διασφαλίσουν πως κανένα θύμα του κορωνοϊού δεν θα παραδοθεί σε μη αδειοδοτημένο γραφείο. Παράλληλα, καλούμε τα δύο υπουργεία να μεριμνήσουν να μπει λουκέτο στα μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών, κατέληξε η αναπληρώτριας πρόεδρος των Οικολόγων.

Εξάλλου ο γραμματέας των αδειούχων γραφείων κηδειών κ. Γιώργος Κυριακίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για διάδοση του ιού και τόνισε πως επειδή οι συγγενείς ή και συμμετέχοντες στη διαδικασία δεν γνωρίζουν επ’ ακριβώς τις πιθανές επιπτώσεις, ίσως μολυνθούν και με τη σειρά τους να διαδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

Τέλος ανέφερε πως υπάρχει καταγγελία και για τέλεση κηδειών σε άλλη επαρχία, επίσης από μη αδειοδοτημένο γραφείο κηδειών.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο-Βάσος Βασιλείου

Χίλιες χειρουργικές μάσκες δώρισε ο Σύνδεσμος Κινεζικής Φιλίας Κύπρου στο δήμο Λευκωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: