2.376 οι νεκροί: 117 νέοι θάνατοι και 3.083 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία

Αρτοπωλείο παραμένει ανοικτό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά οι πελάτες είναι λίγοι. EPA, SEDAT SUNA
Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 117 άνθρωποι που ασθένησαν με κορωνοϊό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ενώ διαγνώστηκαν με τον ιό άλλα 3.083 κρούσματα.

Σε συνέντευξη τύπου έπειτα από τη χθεσινή σύσκεψη της επιστημονικής επιτροπής του τουρκικού Υπουργείου Υγείας, ο Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 2.376 και τα κρούσματα τα 98.674. Στην εντατική βρίσκονται 1.814 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 985 είναι διασωληνωμένοι. Έχουν αποθεραπευτεί 1.559 άτομα.

Κατά την ενημέρωση, Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι στον αγώνα κατά του κορωνοϊού η Τουρκία προχωρά κάθε μέρα και καλύτερα, προσθέτοντας πως τα δεδομένα δείχνουν ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο. Ο Φαχρετίν Κοτζά πρόσθεσε πως κάθε μέρα ο αριθμός των νεκρών μειώνεται, ωστόσο ανέφερε: “Κάθε αισιόδοξη φράση και ελπίδα ας μην σας προκαλεί λήθαργο”.

Σύμφωνα με τον Φαχρετίν Κοτζά η Τουρκία δεν έζησε την τραγωδία που έζησαν οι ΗΠΑ, και αν συγκριθεί η πληρότητα των κλινών στα νοσοκομεία της Τουρκίας με εκείνα της Ευρώπης προκύπτει μια ενδιαφέρουσα εικόνα. Όπως είπε στην Τουρκία οι δύο στις τρεις κλίνες είναι άδειες ενώ στην Ευρώπη είναι όλες πλήρεις. Πρόσθεσε ότι ακόμη και το ποσοστό πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι πιο χαμηλό από ότι ήταν πριν την πανδημία, λέγοντας ότι φτάνει στο 60%.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως η εξομάλυνση της κατάστασης κατά το Μπαϊράμ (στα τέλη Μαϊου) και μετά θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων. “Στον βαθμό που θα συμμορφωθούμε στα μέτρα και θα κινηθούμε ευσυνείδητα δεν θα αργήσει να έρθει και η ημερομηνία της εξομάλυνσης. Η επιστροφή μας στην ομαλότητα μετά το Μπαϊράμ εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων. Καμιά ελπίδα δεν πρέπει να μετατραπεί σε απειλή”, ανέφερε. Όπως είπε, στην περίπτωση που υπάρξει αυστηρή συμμόρφωση στα μέτρα τότε δεν αναμένουν δεύτερο κύμα.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα των New York Times ότι η Τουρκία κρύβει τους νεκρούς, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως πρόκειται για “μια είδηση που έχει κατασκευαστεί εναντίον της Τουρκίας”. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους New York Times αν συγκριθούν οι νεκροί στην Κωνσταντινούπολη από τις 9 ως τις 12 Απριλίου με τους νεκρούς των τελευταίων χρόνων, παρατηρείται ότι υπάρχουν 2.100 νεκροί παραπάνω, κάτι που σημαίνει ότι οι νεκροί από την επιδημία είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται.

“Εκείνοι που κηδεύονται στον τόπο καταγωγής τους, λόγω της επιδημίας κηδεύονται στην Κωνσταντινούπολη. Γι αυτό τον λόγο υπάρχει πληθώρα νεκρών”, είναι η εξήγηση που έδωσε ο Τούρκος Υπουργός. Όπως είπε, μέχρι σήμερα ενημερώνουν με διαφάνεια τον ΠΟΥ, ωστόσο πριν από δύο βδομάδες ο ΠΟΥ έκανε μια τροποποίηση για τις χώρες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν τεστ αναγνώρισης του ιού, δημιουργώντας έναν δεύτερο κώδικα.

Σύμφωνα με τον Φαχρετίν Κοτζά δεν είναι το Υπουργείο Υγείας που εκδίδει τα πιστοποιητικά θανάτου αλλά οι γιατροί. “Να είστε βέβαιοι για την επιτυχία του συστήματος υγείας της Τουρκίας και του ενός εκατομμυρίου επαγγελματιών υγείας μας. Παρακαλώ ας εμπιστευτούμε τους επαγγελματίες υγείας μας”, ανέφερε.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Απίστευτα μικρή η πιθανότητα να βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο το 2021 δηλώνει ο αρχίατρος της Αγγλίας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal