Τι ξέρει η Βρετανία για τον κορωναϊό που ο υπόλοιπος πλανήτης αγνοεί: Πείραμα Τζόνσον;

File photo: Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Υπήρχε μια αντίφαση στην ομιλία του Μπορις Τζόνσον όταν απευθύνθηκε στους Βρετανούς για την απάντηση της χώρας στον κορωναϊό.

Περιστοιχισμένος από τους επιφανέστερους επιστήμονες και ιατρικούς συμβούλους της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του κινείται στην φάση “καθυστέρησης” του σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας και ταυτόχρονα προειδοποιώντας τους Βρετανούς ότι βρίσκονται αντιμέτωποι “με την χειρότερη υγειονομική κρίση” τους ζήτησε να προετοιμαστούν “για να χάσουν αγαπημένους τους πριν την ώρα τους”.

Παρά τις προβλέψεις και τις προειδοποιήσεις, η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ερώτηση “εάν θα λάβει τα ίδια μέτρα με τις υπόλοιπες χώρες” η απάντηση ήταν “όχι”. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Η βρετανική κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων και η αναστολή λειτουργίας των σχολείων – όπως σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα – είναι αποτελεσματικά μέτρα για την παρεμπόδιση της διάδοσης του ιού.

Η άποψη αυτή κυριαρχεί παρότι σε τμήματα των βρετανικών νησιών, συμπεριλαμβανομένων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Σκωτίας – που διαθέτουν αυτόνομα συστήματα υγείας – ακολουθούν τις πρακτικές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έλαβε πιο αυστηρά μέτρα φαίνεται πως βασίζεται στην πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι η έξαρση πιθανόν μην φτάσει στην κορύφωσή της πριν περάσουν 14 εβδομάδες από σήμερα – κι ότι ο κόσμος δεν θα θέλει να αλλάξει δραματικά τους κανόνες της ζωής του και να εφαρμόσει νέους κανόνες για περισσότερο από τρεις μήνες, οπότε λίγα πράγματα θα έχει ως συνέπεια η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών προς το παρόν.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις τους ελήφθησαν καθαρά βάσει επιστημονικών δεδομένων. Λένε πως η επιστήμη μας λέει ότι θα ήταν ευεργετικό για τη χώρα να χτίσει μακροπρόθεσμα ένα είδος μαζικής ανοσίας στον νέο κορωναϊό.

Εν ολίγοις, οι αρχές πράγματι επιθυμούν κάποιοι Βρετανοί να κολλήσουν τον ιό, ειδικά από τη στιγμή που για τους περισσότερους, τα συμπτώματά του δεν θα είναι σοβαρά.

Η προσέγγιση αυτή έχει διχάσει την ιατρική κοινότητα. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν τον Τζόνσον ότι δεν κατάφερε να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ άλλοι χαιρετίζουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να υποκύψει στην πίεση που υπάρχει από την ηπειρωτική Ευρώπη και να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις.

Μέχρι χθες Παρασκευή, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 798, με δέκα θανάτους. Ωστόσο ο επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, ομολόγησε ότι είναι πιθανόν να έχουν ήδη νοσήσει 5000 έως 10.000 άτομα.

Οι γιατροί προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού

Οι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση δηλώνουν ότι έχουν επισημάνει ότι ο ιός προκαλεί τυπικά ήπια συμπτώματα σε άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα και διαρκεί περίπου πέντε ημέρες, αλλά για τους ηλικιωμένους ή χρόνια πάσχοντες με υποκείμενες νόσους η παθογένεια μετά τις πέντε ημέρες εισέρχεται σε δεύτερη φάση, προκαλώντας μια απάντηση του ανοσοποιητικού η οποία προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά και οδηγεί στο θάνατο.

Οι εμπειρογνώμονες ελπίζουν ότι το νέο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα ωθήσει την έξαρση του ιού πέραν του παραδοσιακού τέλους της εποχικής γρίπης, δηλαδή πέραν του Απριλίου και προς το καλοκαίρι, οπότε τα νοσοκομεία της χώρας θα δέχονται πολύ λιγότερη πίεση.

Οι αντιρρήσεις

Ομως πολλά επιφανή μέλη της ιατρικής κοινότητας δεν έχουν πεισθεί από την προσέγγιση της κυβέρνησης. Οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έχουν προειδοποιήσει για ενδεχόμενη έλλειψη αναπνευστήρων, όπως συνέβη στην Κίνα και την Ιταλία όταν τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία, και δήλωσαν ότι εάν το προσωπικό των νοσοκομείων νοσήσει, τότε η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας θα αποτελέσει πρόβλημα.

Ο αρχισυντάκτης της έγκυρης ιατρικής επιθεώρησης The Lancet άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης έναντι της κρίσης. “Προκειμένου να αποφύγουμε μια μη διαχειρίσιμη  καταστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ανάγκη να είμαστε ειλικρινείς για το τί ενδεχομένως πρόκειται να συμβεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Χρειαζόμαστε επείγουσα αύξηση της ικανότητας παροχής φροντίδας σε εντακτικές μονάδες. Το ΕΣΥ δεν είναι προετοιμασμένο”, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ρίτσαρντ Χόρτον.

“Δεν κινδυνολογώ. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι πραγματικό και συμβαίνει τώρα. Η κυβέρνησή μας δεν μας προετοιμάζει γι’ αυτή την πραγματικότητα”.

Με πληροφορίες από CNN

Ζητά νοσηλευτές από την Κούβα: Σε κατάσταση καταστροφής κηρύχθηκε η Τζαμάικα λόγω της επιδημίας

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: