Reuters: Οι Βρυξέλλες “αφρίζουν” με τον εκβιασμό Ερντογάν αλλά σκέφτονται να του δώσουν κι άλλα…

File photo: “Τελικά, ίσως του δώσουμε κι άλλα. Τί μπορούμε να κάνουμε;” λέει στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης. EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους στη συνεδρίασή τους χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να “εκβιάσει” την Κοινότητα επιτρέποντας την μαζική έξοδο μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας, δηλώνουν διπλωματικές πηγές αποκλειστικά στο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ορισμένοι εκ των πρεσβευτών, ωστόσο, ομολόγησαν ότι ο Ερντογάν κρατάει “δεμένη” την ΕΕ επειδή τα κράτη μέλη της δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο πώς θα αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες και – προκειμένου να αποφύγουν για επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 – 2016 – πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα στη Τουρκία για να κρατάει την στρόφιγγα των αφίξεων στην Ευρώπη κλειστή.

“Η ΕΕ είναι στόχος εκβιασμού”, δήλωσε ένας διπλωμάτης στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στις Βρυξέλλες, λεπτομέρειες απ’ την οποία ήρθαν εν γνώσει του Reuters μέσω πολλών διπλωματικών πηγών.

“Κοιμάσαι με τον διάβολο, ξυπνάς στην κόλαση – σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε”, δήλωσε ένας πρεσβευτής στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Επίσης, εξέχων διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η Ενωση έχει σπαταλήσει το χρόνο από την συμφωνία του 2016, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί πληρώνοντας την Τουρκία να κρατάει πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που πρότειναν να δοθούν περισσότεροι πόροι για την βοήθεια των προσφύγων στην Τουρκία ελπίζοντας να εξευμενιστεί ο Ερντογάν.

Tαυτοχρόνως, “όσο λογικό είναι για την ΕΕ να συνεχίζει να υποστηρίζει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην δοθεί η εντύπωση ότι υποκύπτει στον εκβιασμό”, είπε άλλος διπλωμάτης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters.

“Eίναι ανέντιμο από πλευράς Ερντογάν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να εκβιαζόμαστε οπότε νέα χρηματοδότηση δεν θα έρθει νωρίς. Ομως είναι πιθανόν να πρέπει να πληρώσουμε τελικά. Τί άλλο μπορούμε να κάνουμε;” είπε τέταρτος διπλωμάτης στο Reuters.

ΗJ με πληροφορίες από Reuters
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Πλήρη στήριξη, ηθική και υλική, υποσχέθηκε η ηγεσία της ΕΕ στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: