Πόσο θα αντέξουμε στα σπίτια μας, διερωτάται ο γερμανικός Τύπος: Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

«Το ερώτημα αποφασιστικής σημασίας που τίθεται αυτές ημέρες είναι πόσο θα αντέξουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους και πόσο θα διαρκέσει η παράλυση της οικονομικής ζωής;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. EPA, STEVEN SAPHORE




Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη φροντίδα για το σύστημα υγείας στη Γερμανία και όσους το υπηρετούν σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung:

«O κορωνοϊός και οι συνέπειες του για τα νοσοκομεία που είναι προσανατολισμένα στο οικονομικό όφελος είναι μια κραυγή να ξυπνήσουν.

Ο κορωνοϊός δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πόσο θεμελιώδες είναι για αυτή την κοινωνία, να μεταχειρίζεται και να αμείβει καλά το προσωπικό της. Εκτός όμως από τα νοσοκομεία είναι και οι άνθρωποι που φροντίζουν τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Η ομπρέλα της πολιτικής θα πρέπει να τους προστατεύει όλους και θα πρέπει να μείνει ανοιχτή ακόμα κι όταν περάσει το πρόβλημα του κορωνοϊού. Απαιτείται πολύ περισσότερο και πολύ καλύτερα αμειβόμενο προσωπικό – όχι μόνο τώρα αλλά πάντα».

«Το ερώτημα αποφασιστικής σημασίας που τίθεται αυτές ημέρες είναι πόσο θα αντέξουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους και πόσο θα διαρκέσει η παράλυση της οικονομικής ζωής;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung και σημειώνει:

«Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo εκτίμησε τις επιπτώσεις με φοβερά αποτελέσματα: εάν η οικονομία για δυο μήνες παραλύσει, τότε θα καταγραφούν ζημίες ύψους 255 έως και 495 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάθε επιπλέον εβδομάδα θα κοστίζει μεταξύ 25 και 57 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να ισοσκελήσει πολλά από αυτά που προηγουμένως παράγονταν από την ιδιωτική οικονομία και τώρα εκπίπτουν. Πόσο μπορεί να παραταθεί αυτή η κατάσταση; Ας ελπίσει κανείς πως οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να μάθουν την απάντηση».

Με πληροφορίες από DW-Μαρία Ρηγούτσου

Βγαίνει από την καραντίνα η Ουχάν, η πόλη από όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: