Ο κορωναϊός διχάζει την Κύπρο: Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων έδειξε την απόσταση αντιλήψεων ανάμεσα σε ομάδες πολιτών

File Photo: Αστυνομικές δυνάμεις στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας. ΚΥΠΕ,ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ

Η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε με το κλείσιμο μερικών από τα οδοφράγματα και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, ανέδειξε την απόσταση αντιλήψεων ανάμεσα σε ομάδες πολιτών.

Μιλούμε για τους ενεργούς πολίτες γιατί, όπως και να το κάνουμε, οι ανενεργοί δεν εμφανίζουν μεταξύ τους, στην πράξη, οποιεσδήποτε διαφορές. Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση δεν τεκμηρίωσε, ως ώφειλε, την απόφασή της. Με άλλα λόγια, ποιες πληροφορίες διέθετε το αρμόδιο υπουργείο της Υγείας και κατ΄επέκταση το Υπουργικό Συμβούλιο για να φτάσει στη συγκεκριμένη απόφαση;

Τι γίνεται με τους όποιους ελέγχους γίνονται στα παράνομα σημεία εισόδου από το εξωτερικό στα κατεχόμενα; Μπορεί τα σημεία αυτά να είναι παράνομα αλλά ατυχώς πολλοί μπαινοβγαίνουν, Ευρωπαίοι και άλλοι, να μην πούμε για τους (κατάντια αυτή!) Ελληνοκύπριους. Η συνάντηση πριν μερικές βδομάδες Αναστασιάδη-Ακιντζί για τις δράσεις ενάντια στον κορωνοϊό, φαίνεται πως, ενώ δεν έδωσε πειστικά στοιχεία για την επάρκεια του όποιου ελέγχου στα κατεχόμενα, δεν οδήγησε στην αναγκαία, υπό τις περιστάσεις, στελέχωση όλων των οδοφραγμάτων με το κατάλληλο προσωπικό.

  • Ούτε βέβαια ήταν δυνατόν να υποβαθμιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία και, ειδικότερα, το αρμόδιο υπουργείο με εκχώρηση αρμοδιοτήτων του σε μια «δικοινοτική επιτροπή υγείας» απ΄αυτές που ο ξένος παράγοντας προωθεί. Να σκεφτείτε πως και στα περιβαλλοντικά θέλουν να φτιάξουν, λέει, ένα «φόρουμ» με δοτή συνταγή λειτουργίας και έδρα τις Βρυξέλλες!

Το να διαμαρτύρονται οι πολίτες ενάντια στην κατοχή και τα οδοφράγματά της είναι αναγκαίο.

Αν αυτή ήταν η πρόθεση των διαδηλωτών το περασμένο Σάββατο στην οδό Λήδρας, ουδείς θα διαφωνούσε. Κι αν η έγνοια τους ήταν να μη χρησιμοποιηθεί ο ιός σαν άλλοθι για οριστικό κλείσιμο οδοφραγμάτων (σημ.: μερικοί το εισηγούνται), θα ήταν κατανοητή, ουδόλως όμως θα αποτελούσε δικαιολογία για όσα διαδραματίστηκαν.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές (που πιθανόν να μην αντιπροσώπευαν όλους) εξήγησαν στην κάμερα με θυμό πως το (προσωρινό) κλείσιμο μερικών οδοφραγμάτων τούς στερεί το δικαίωμα να πάνε να πιούνε καφέ με τους φίλους τους στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος – πού φτάσαμε, διερωτούνταν!

Πού φτάσαμε, διερωτώμαστε κι εμείς… Ο καφές και η διακίνηση; Αυτή έμεινε τελικά να ΄ναι τελικά η αντίληψη για την ελευθερία που μας στερεί το κατοχικό οδόφραγμα; Κι όταν αρθεί το προσωρινό κλείσιμο των όσων έκλεισαν, θα πανηγυρίσουμε την «απελευθέρωση»; Φταίει αλήθεια γι΄ αυτό τον βίαιο διαχωρισμό η Κυπριακή Κυβέρνηση;

Είναι γεγονός πως υπάρχει σύγκληση και των συγκεκριμένων διαδηλωτών με την κρατούσα (σε επίπεδο των ηγεσιών που πλειοψηφούν) αντίληψη για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Να και το σύνθημα: «Kύπρος ενωμένη, ομοσπονδιακή». Όσα, όμως, συζητούνται (όποτε συζητούνται) για να οδηγηθούμε σ΄αυτή, είναι τον φυλετικό διαχωρισμό που αποδέχονται σαν λύση! Πάντως, τότε, ο καφές μάλλον θα επιτρέπεται! Kαι τι θα την κάνουμε την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση ενός νεαρού που αυτοσυστήθηκε σαν τουρκόφωνος Κύπριος, όταν κι ο ίδιος καταλάβει πως δεν χρειάζεται τίποτε άλλο για να τον αναγκάσει να ζει χωριστά από τους ελληνόφωνους συνομήλικούς τους και πως θα βρίσκονται μόνο «όσο κρατάει ένας καφές»;

Βγήκε κι ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει τη δική του ανάλυση.

  • Δεν αρκέστηκε να πει και κάτι σωστό (και γνωστό) πως «εδώ υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχουν νόμοι και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει» (εκτός βέβαια αν πρόκειται για τον ίδιο, στους δικούς του τομείς ενδιαφερόντων, όπου θεωρεί πως έχει αποκλειστικότητα!). Διερωτήθηκε «πού ήθελαν να πάνε οι αντιδρούντες. Να πάνε στα εκεί πέρα καζίνα, να πάνε να βάλουν πιο φθηνή βενζίνη ή οτιδήποτε άλλο, ντροπή τους».
  • Όχι τέτοια ισοπέδωση, Μακαριότατε! Δεν είναι για τέτοιες εξορμήσεις που διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο. Διαφωνούμε μαζί τους αλλά μη τους χρεώνουμε συνολικά και συλλογικά τέτοια σκοπιμότητα. Η ισοπέδωση ποτέ δεν ωφέλησε – δεν ωφελεί ούτε τώρα…

Δεν αξίζουν σχολιασμού πλείστα από όσα διαμείφθηκαν μέσω διαδικτύου για «ανάλυση κι ερμηνεία» όσων οι εικόνες περιέγραφαν με σαφήνεια από μόνες τους. Αρκετά ανόητα κι ατεκμηρίωτα, το χειρότερο όμως αποδεικτικά ενός χάσματος απόψεων, αντιλήψεων, προσδοκιών και οραμάτων. Πιο τραγική η εικόνα με την «έργω εξύβριση» του εθνοφρουρού από διαδηλωτές. Μπορούσε να ήταν ο αδελφός, ο γιός, ο βαφτιστικός, ο εγγονός. Τελικά είναι αυτός, και μαζί του όλοι οι δεκαοκτάρηδες στις σκοπιές της περιοχής, που ευθύνονται για τον διαχωρισμό;

Τη φοβόμαστε τη συνέχεια!

Και τον διαχωρισμό σε δυο σχολές σκέψεις – Όχι, είναι πολύ περισσότερες κι ας αποφύγουμε κι εμείς την ισοπέδωση! Φαίνεται, πάντως, πως είναι ευκολότερο να γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό παρά από τον ιό της αποδοχής του μόνιμου διαχωρισμού των Κυπρίων!

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Απαιτείται σύνεση σε Αθήνα και Λευκωσία: Με συσπειρωμένο Ελληνισμό, ο Ερντογάν θα φάει τα μούτρα του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: