Η Σούπερ Τρίτη των Δημοκρατικών είναι εδώ: 14 Πολιτείες επιλέγουν το 1/3 των εκλεκτόρων

File Photo: Από εκδήλωση του Μπέρνι Σάντερς. EPA/CRAIG LASSIG




Η μεγαλύτερη μέρα των εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών έφτασε.

Δεκατέσσερις Πολιτείες ψηφίζουν για να επιλέξουν σε ποιόν από τους Δημοκρατικούς υποψηφίους θα ανατεθεί η (δύσκολη) δουλειά να αντιπαρατεθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Μπέρνι Σάντερς προηγείται μέχρι στιγμής,  αλλά τα ξημερώματα της Τετάρτης θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα για το ποιος τελικά θα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητε σαν είναι ο υποψήφιος.

Είναι θέμα εκλεκτόρων

Μέχρι στιγμής, μόνο 155 εκλέκτορες έχουν κατανεμηθεί στους υποψηφίους σε συνολικά τέσσερις Πολιτείες.

Στην Σούπερ Τρίτη όμως θα κριθούν και διανεμηθούν συνολικά 1.357 εκλέκτορες από τους συνολικά 3.979, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο. Ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά Πολιτεία, φυσικά, διαφέρει.

Ανάμεσα στις Πολιτείες που θα ψηφίσουν, οι δύο πλέον μεγάλες πληθυσμιακά είναι η Καλιφόρνια και το Τέξας.

Το σύνολο των εκλεκτόρων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι, θα επιλέξει αργότερα μέσα στο καλοκαίρι τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο στόχος κάθε υποψηφίου είναι να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 1.997 εκλεκτόρων.

Εκλογική διαδικασία διοργανώνεται την Σούπερ Τρίτη στις εξής Πολιτείες:

Αλαμπάμα
Αρκάνσας
Καλιφόρνια
Κολοράντο
Μέιν
Μασσαχουσέτη
Μινεσότα
Βόρεια Καρολίνα
Οκλαχόμα
Τενεσί
Τέξας
Γιούτα
Βερμόντ
Βιρτζίνια

Οσον αφορά στα «στοιχήματα της αυριανής διαδικασίας, δύο πράγματα πρέπει να έχουμε κατά νού:

Πρώτον, κατά  πόσον ο Τζο Μπάιντεν θα ενισχυθεί από την απόσυρση από την κούρσα τριών πρώην συνυποψηφίων του, οι οποίοι άπαντες τώρα τον στηρίζουν  (Εϊμι, Κλόμπουσαρ, Πιτ Μπούτιτζεγκ, και Μπέτο ο’ Ρούρκ).

Και δεύτερον εάν ο «ξεροκέφαλος αριστεριστής» Μπέρνι Σάντερες  (που διατηρεί το προβάδισμα) θα υποστεί απώλειες καθώς όλο και περισσότερο προσωπικότητες μετριοπαθών Δημοκρατικών απευθύνουν εσχάτως εκκλήσεις για ενότητα εναντίον του γερουσιαστή από το Βερμόντ, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ένας «σοσιαλιστής» να βρεθεί απέναντι στον Τραμπ, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που παραμένουν στην κούρσα είναι η Ελίζαμπεθ Γουόερεν, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, και η Τούλσι Γκάμπαρτντ.

Με πληροφορίες από BBC

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ, Έιμι Κλόμπουτσαρ και ο Μπέτο Ο’Ρουρκ που αποχώρησαν από τη διεκδίκηση του χρίσματος, υποστηρίζουν τον Μπάιντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: