Η σκληρή σύγκρουση της Πίστης με την επιστήμη και την πραγματικότητα μπροστά στον κίνδυνο του κορωναϊού

File Photo: Η ΔΙΣ αναμένεται να ανακοινώσει αποφάσεις προ του κινδύνου εξάπλωσης του κορωναϊού.EPA/ABED AL HASHLAMOUN




Με τον Πάπα να έχει ήδη καταφύγει στο ίντερνετ για τα κηρύγματά του αλλά και τις αμερικανικές εκκλησίες να βάζουν τέλος σε αγκαλιές και να αλλάζουν τους κανόνες θείας λειτουργίας, ή Εκκλησία της Ελλάδος καλείται άμεσα να ανακοινώσει τις δικές της αποφάσεις προ του κινδύνου εξάπλωσης του κορωναϊού.

Πόσω μάλλον όταν οι εκκλησίες παραμένουν γεμάτες από πιστούς σε αντίθεση με όσα συνιστούν οι επιστήμονες.

Χθες, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στη Θεσσαλονίκη, οι πιστοί συνέρρευσαν στην εκκλησία για να εκκλησιαστούν και να μεταλάβουν, αψηφώντας τις οδηγίες και τις εκκλήσεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας για την αποφυγή συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, μεταξύ αυτών και τους ναούς, λόγω του κορωναϊού.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Open TV υπήρχε πολύς κόσμος την Κυριακή στην εκκλησία, ωστόσο, πολλά ήταν και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή διασποράς του ιού από ενδεχόμενους φορείς του.

Υπήρχαν αντισηπτικά, απολυμαντικά, γενικότερα ο κόσμος ήταν προσεκτικός, ενώ η νεωκόρος του ναού κάθε δύο τρία λεπτά πήγαινε κι απολύμαινε τις εικόνες που προσκυνούσαν κι ασπάζονταν οι πιστοί.

Συνεδριάζει η ΔΙΣ

H Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει σήμερα μεσούσης της επιδημίας του κορωναϊού και του ζητήματος που έχει ανακύψει αναφορικά με την συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία, αλλά και τη Θεία Κοινωνία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κορωναϊού, η Εκκλησία της Ελλάδος, έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση ανακοινώσεως και βρίσκεται σε επαφή τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με επιστήμονες:

«Ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνιστά ψυχραιμία όσον αφορά στο θέμα του κορωναϊού, ενώ εκ παραλλήλου συμπληρώνεται, «Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του».

Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής που προτείνουν οι ειδικοί και συστήνει στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την έξοδο από την οικία τους εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά και σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να μην συναθροίζονται σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος (Θέμα 104.6) είπε:  «Εγώ δεν θα απασχοληθώ καθόλου αν δεν φιλήσει κάποιος το χέρι του επισκόπου. Δεν είναι κακό ούτε εξαρτάται η σωτηρία μας από αυτό».

Παρέπεμψε ωστόσο στην εγκύκλιο του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου στην οποία, όπως είπε, σημειώνεται ότι «σε αυτή την περιοδο της νηστείας οι ευάλωτες ομάδες δεν είναι σωτηρία μας η νηστεία. Θα πρέπει ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού να έχουν τον οργανισμό τους ισχυρό και ας παραβιάσουν τη νηστεία. Ο Χριστός συγχωρεί. Το να έχουν μια πολύ μεγάλη ενίσχυση του εαυτού τους είναι ευλογημένο»

Μέτρα στις ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, δεκάδες εκκλησίες στις ΗΠΑ έχουν ήδη προβεί σε συστάσεις να αποφεύγονται χειραψίες και αγκαλιές, ενώ έχει ήδη σταματήσει η διανομή της θείας κοινωνίας από κοινό σκεύος. Ωσαύτως η θεία κοινωνία δεν δίδεται πλέον στο στόμα αλλά στο χέρι κάθε πιστού.

«Τα νέα μέτρα δείχνουν πόσο σοβαρά παίρνει η εκκλησία τους κινδύνους του κορωναϊού», λέει ο Thomas Groome, καθηγητής Θεολογίας στο Boston College και πρώην ιερέας. «Όλα αυτά τα πράγματα είναι παραδόσεις και πολλοί είναι ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα. Αλλά ουδείς εξ αυτών των συμβολισμών είναι  βασικός για την εκκλησία».

ΗJ με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Open TV

“Εγκλωβισμένος” ο Πάπας εκφωνεί το κήρυγμά του μέσω Ίντερνετ λόγω κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: