Επιφυλακή στα νησιά λόγω πτώσης των ανέμων: Από την ενίσχυση στην επέκταση του φράχτη στα σύνορα του Έβρου

File Photo:Ο Αρχηγός του Στρατού Ξηράς, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, που βρέθηκε για ένα 48ωρο στον Έβρο έδωσε επιπλέον κατευθύνσεις στους Αξιωματικούς ώστε μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή του φράχτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο είναι πλέον κάτι που έχει αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο. Οι προτάσεις από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τον Στρατό Ξηράς και την Ελληνική αστυνομία πήραν το θετικό νεύμα της κυβέρνησης και όλα τα σχέδια προχωρούν με τους πλέον ταχύς ρυθμούς.

Σε κεντρικό επίπεδο η εντολή είναι, όσο πιο σύντομα μπορεί να γίνει.

Την ίδια στιγμή η προσοχή στρέφεται και προς τα νησιά του Αιγαίου λόγω …καλών καιρικών συνθηκών, που εξυπηρετούν τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους διακινητές ψυχών.

Η αρχική πρόταση κάνει λόγο για περισσότερα από 12 χιλιόμετρα νέου φράχτη, όσο δηλαδή είναι και ο υπάρχον, όμως αναλόγως των εξελίξεων και των δεδομένων που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η χώρα μας ως πύλη εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μήκος μπορεί ν’ αυξηθεί φτάνοντας ακόμα και τα 40 χιλιόμετρα.

Ανώτατη πηγή μάλιστα εξηγούσε πως σε ορισμένα σημεία θα είναι προωθημένος ο νέος φράχτης, ενώ σε κάποια άλλα θα είναι από την Ελληνική πλευρά σε σημεία που θα δημιουργηθούν και δασικοί δρόμοι ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση αντιμετώπισης δολιοφθορών. Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν θα εξελίσσονται, έλεγε η ίδια πηγή, μέρα με την ημέρα και πολλά από αυτά δεν πρόκειται να τα «διαφημίσουν» οι Ελληνικές αρχές.

  • Ο Αρχηγός του Στρατού Ξηράς, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, που βρέθηκε για ένα 48ωρο στον Έβρο έδωσε επιπλέον κατευθύνσεις στους Αξιωματικούς ώστε μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή του φράχτη, να υπάρχουν ουσιώδη και αποτρεπτικά μέτρα ασφάλειας από το στρατιωτικό προσωπικό.

Όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, τις τελευταίες ώρες είναι «πολλά τα χιλιόμετρα» του νέου συρματοπλέγματος που τοποθετήθηκε από το εξειδικευμένο προσωπικό του μηχανικού, το οποίο όλες τις ημέρες είναι το μακρύ χέρι του Στρατού Ξηράς για την άμεση θωράκιση των συνόρων με κινήσεις «ματ» ακριβώς πάνω στη συνοριογραμμή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν εκτενώς και σε άλλα μέτρα άμεσης ενεργοποίησης, όπως για παράδειγμα ο φωτισμός σε ένα μεγάλο μήκος του ποταμού, αρχής γενομένης από τα σημεία που έχουν καταγραφεί από τον Στρατό Ξηράς και την Ελληνική Αστυνομία, ότι χρησιμοποιούνται ως «παραδοσιακά» παράνομα περάσματα.

Ο συγκεκριμένος φωτισμός θα είναι ιδιαίτερα δυνατός και σε πολλές περιπτώσεις, «ξαφνικός» ώστε να τυφλώνει αυτόν που θα επιχειρήσει να περάσει παράνομα, αλλά και να ειδοποιήσει την πιο κοντινή φρουρά η οποία δεν θα είναι πολύ μακριά καθώς ακόμη και οι περιπολίες έχουν αναδιαταχθεί ώστε κάθε μέτρο στον Έβρο να ελέγχεται.

  • Το έργο κατασκευής του φράχτη όπως εξηγούσαν από το Ελληνικό επιτελείο, αναλαμβάνει το υπουργείο προστασίας του πολίτη, όπως δηλαδή είχε γίνει και πάλι με τον υπάρχοντα. Φυσικά όπου απαιτείται τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί.
  • Μόλις χθες στη σελίδα μας αναφερθήκαμε στην «ενίσχυση» του φράχτη του Έβρου στο προγεφύρωμα του Κάραγατς, ωστόσο πριν λίγες ώρες στρατιωτικές πηγές «αποδέσμευαν» την πληροφορία, μετατρέποντάς τη σε επέκταση για πολλά επιπλέον χιλιόμετρα.

Και την στιγμή που η Τζαντάρμα, η στρατοχωροφυλακή δηλαδή της Τουρκίας, μετρά τον Ελληνικό φράχτη, τόσο καθ’ ύψος, όσο και τις αποστάσεις της κοιλότητας που έχει από τις δυο πλευρές, ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Σοϊλού, ανακοίνωσε ότι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που θ’ αποσταλούν στον Έβρο, θα έχουν μαζί τους και βάρκες. Όλοι καταλαβαίνουν πως αυτοί οι «ειδικοί» θα είναι που θα βρίσκονται στο τιμόνι του διακινητή στο ποτάμι αλλά και μέσα στο δέλτα του Έβρου.

Η μόνη διαφορά είναι πως μέσα στο Δέλτα κουμάντο μπορούν να κάνουν μόνο όσοι γνωρίζουν αυτό το αχανές τοπίο που μπορεί να κάνει τον καθένα να χαθεί. Οι Έλληνες ψαράδες και κυνηγοί που μένουν στις καλύβες στο Δέλτα είναι οι οδηγοί και οι ακοίμητοι φρουροί που ίσως γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα όσο το περιβάλλον μέσα στο δέλτα.

Η Ελληνική πλευρά καταλαβαίνει επίσης ότι πρέπει να έτοιμη καθώς μια προβοκάτσια ή δολιοφθορά από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Τουρκίας θεωρείται βέβαιη. Άλλωστε αυτές οι τουρκικές ομάδες της αστυνομίας μαζί με την Τζαντάρμα είναι οι «πραιτοριανοί» του Ταγίπ Εντογάν, που κατάφεραν να τον κρατήσουν στην εξουσία κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος του 2016.

Η επισημοποίηση των αποτρεπτικών ενεργειών στα νησιά

Η είδηση με την Ελληνική ναυτική οδηγία (navtex) πως απαγορεύει οποιαδήποτε κίνηση εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τη Λέσβο μέχρι και τη Σάμο έχει ισχύ μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Είναι πρώτη φορά που η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ουσιαστικά προαναγγέλλει την αποτροπή, που προέκυψε μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος. Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι η προαναγγελία αυτή είναι η θεσμική επισημοποίηση της απαγόρευσης πλεύσης μέσων με παράνομους μετανάστες.

  • Παράλληλα, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές και από την Ελληνική πλευρά, πρέπει να υπάρχουν μόνο τα σκάφη του Λιμενικού, της Frontex, του Πολεμικού Ναυτικού και όπου απαιτείται και τα πλωτά των Αμφίβιων δυνάμεων των νησιών (σ.σ. στα οποία επιβαίνουν άνδρες του Λιμενικού) για να δημιουργήσουν το πλωτό τείχος απέναντι στο τουρκικό σχέδιο που προβλέπει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι άνεμοι πέφτουν στο Αιγαίο και με την πρώτη ευκαιρία οι διακινητές θα ρίξουν τις βάρκες στη θάλασσα για να σπρώξουν τους μετανάστες και μια μερίδα προσφύγων προς τα νησιά του Αιγαίου κι εκεί θα δοθεί η μάχη με την τουρκική ακτοφυλακή που όλες αυτές τις ημέρες ή είναι απαθής ή είναι συνοδός των βαρκών.

Ανεβάζει τον πήχυ των προκλήσεων ο Ερντογάν: Navtex για άσκηση νότια της Κρήτης εξέδωσε η Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: