Δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας λόγω κορωνοϊού προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ

File photo: O υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ (CNA Cyprus)
Δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Το πακέτο μέτρων που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά την ολοκλήρωση επαφών με διάφορους φορείς και με τα πολιτικά κόμματα, προανήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας παράλληλα πως το πακέτο στήριξης «αν χρειαστεί θα προωθηθεί και με συμπληρωματικό έκτακτο προϋπολογισμό», ο οποίος θα εγκριθεί την άλλη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το πακέτο στήριξης, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, θα απευθύνεται «σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα» και «σε εργαζόμενους και επιχορήγηση εργασίας» και θα αφορά «φορολογίες, επιχορηγήσεις και μέτρα στήριξης συγκεκριμένων Υπουργείων για προώθηση δικών τους πολιτικών τα οποία δεν είναι προϋπολογισμένα».

Ο κ. Πετρίδης μιλούσε ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους του τουριστικού τομέα (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ). Στη συζήτηση συμμετείχε μέσω τηλεφώνου και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος βρίσκεται υπό αυτοπεριορισμό για παν ενδεχόμενο, λόγω της επιστροφής από ταξίδι.

Προηγουμένως, ο Υπουργός Οικονομικών είχε εκτενείς διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και τους κοινωνικούς εταίρους.

«Προτίθεμαι τις επόμενες ημέρες να συμπληρώσω αυτό τον κύκλο διαβούλευσης και με τα πολιτικά κόμματα και να καταθέσω συνολικό δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας ούτως ώστε αυτούς τους επόμενους δύο με τρεις μήνες που προβλέπεται να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία να τους περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται», τόνισε ο κ. Πετρίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε πως «γίνεται μια κοστολόγηση» του πακέτου στήριξης και «στις δυνατότητες της οικονομίας θα υπάρχει μια συνολική κοστολόγηση στον βαθμό της βεβαιότητας που μας επιτρέπει η σημερινή κατάσταση», για την οποία δεν γνωρίζεις, όπως σημείωσε, την χρονική περίοδο που θα διαρκέσει.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον μέσα στο πακέτο θα περιληφθεί και η κάλυψη του μισθού που θα απωλέσει ο εργαζόμενος που θα απέχει από την εργασία του, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αντικείμενο συζήτηση είναι «η στήριξη των εργαζομένων για να αποφύγουν απώλεια εσόδων αλλά και να μείνουν εργαζόμενοι», προσθέτοντας ότι είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκε και με την Υπουργό Εργασίας.

Ανέφερε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθούμε αλλά κάνουμε και μία εκτενή διαβούλευση με όλους τους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς εταίρους ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση», και διαβεβαίωσε πως «η Κυβέρνηση θα φανεί αρωγός και δικαιολογείται κρατική παρέμβαση», ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε».

Ο σχεδιασμός σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά του κράτους μπορεί να αλλάξει και «μια συνετή δημοσιονομική πολιτική είναι για να προσφέρει διεξόδους την ώρα της κρίσης ή της εκκολαπτόμενης κρίσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ως οικονομία περάσαμε πιο δύσκολες καταστάσεις και τα καταφέραμε».

Ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για θέματα οικονομίας και το Eurogroup και πρόσθεσε πως «ήδη και σε επίπεδο ΕΕ συζητείται και έχουν ληφθεί και κάποιες πρωταρχικές αποφάσεις» όσον αφορά το ταμείο για τον κορωνοϊό που στοχεύει στη στήριξη των επιχειρήσεων.

«Ανεξαρτήτως των όποιων ευρωπαϊκών μέτρων η Κυβέρνηση θα στηρίξει την οικονομία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με συγκεκριμένα εφαρμόσιμα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «ο τουριστικός τομέας είναι ευάλωτος σε εξωγενείς παραμέτρους, έχει σημαντικότατη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, στις θέσεις εργασίας», προσθέτοντας ότι «μια στόχευση για συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν τον τουριστικό τομέα θα συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο».

ΚΥΠΕ, Κώστας Σταυρινός
Λευκωσία, Κύπρος

 

Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Κύπρο ανακοίνωσαν οι αρμόδιες Αρχές

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: