Απέτυχαν οι συνομιλίες του Ερντογάν στις Βρυξέλλες: Τι μεταδίδουν τρία ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης

File photo: Κούρδοι και Τούρκοι πολίτες, του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες με μεγάλη διαδήλωση. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Για αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και των αξιωματούχων της Ε.Ε. κάνει λόγο ο ανταποκριτής του δικτύου  Bloomberg στις Βρυξέλλες, Ian Wishart.

Σχολιάζει ότι δεν υπήρξε ξεκάθαρη συμφωνία για το τι θα γίνει στη συνέχεια σε ένα ζήτημα που έχει φθείρει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο πλευρών, και καμία πλευρά δεν υπήρξε ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα της δίωρης περίπου συνάντησης.

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για διάφορα ζητήματα και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να έχουμε έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen να τονίζει ότι «η συμφωνία παραμένει σε ισχύ και πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που λείπουν. Δηλώσαμε στον Πρόεδρο Erdogan ότι είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε αρκεί αυτή η προθυμία να είναι αμοιβαία».

Από την πλευρά του, ο Erdogan ζήτησε μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια και τη δέσμευση της Ε.Ε. ότι θα παραχωρήσει τους Τούρκους πολίτες το δικαίωμα να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα, προκειμένου να κρατήσει τους μετανάστες στην Τουρκία, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

  • Για ελάχιστη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, κατά τις χθεσινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, κάνει λόγο ο ανταποκριτής της εφημερίδας Wall Street Journal στη βελγική πρωτεύουσα, Laurence Norman.

Επισημαίνει ότι, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Erdogan δεν έδωσε καμία εγγύηση ότι θα σταματήσει τη ροή μεταναστών στα ελληνικά σύνορα, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι.

Ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αγνόησαν τις απειλές του Τούρκου Προέδρου ότι θα ακύρωνε τη συμφωνία του 2016 και θα άνοιγε τα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη, θεωρώντας ότι δεν θα άνοιγε καυγά με την Ε.Ε. αλλά και ο Πρόεδρος Erdogan υποτίμησε την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να αποτρέψει μια επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, με την Ένωση να σπεύδει να στηρίξει την Ελλάδα στην απόφασή της να κλείσει τα σύνορα και να αναστείλει τις αιτήσεις ασύλου.

Στο παρελθόν, οι συναντήσεις του κ. Erdogan με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε έχουν υπάρξει θυελλώδεις, ωστόσο οι συνομιλίες της Δευτέρας ήταν ήρεμες, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και προσθέτουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν πίεσε για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο κ. Erdogan είχε επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, από τον οποίο ζήτησε «χειροπιαστή στήριξη», με τον κ Stoltenberg να δηλώνει ότι οι σύμμαχοι εξετάζουν με ποιους τρόπους μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω την Τουρκία.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συμφώνησαν να αναθεωρήσουν την προ τετραετίας συμφωνία τους για τη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων, σε μια προσπάθεια να διευθετήσουν μια διαμάχη που έστειλε χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα Τουρκίας- Ελλάδας με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη, αναφέρεται στην ανταπόκριση των συντακτών του πρακτορείου Associated Press, Lorne Cook Suzan Fraser αναφορικά με τη συνάντηση στις Βρυξέλλες του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan με τους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε ότι ομάδες υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας «θα εργαστούν μέσα στις επόμενες ημέρες για να διευκρινίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι στις συνομιλίες «υπήρχε ξεκάθαρη έμφαση στο να συζητηθούν τα γεγονότα και να ξεκαθαριστεί πως οι δύο πλευρές βλέπουν το παρελθόν και πως αξιολογούν τη συμφωνία ΕΕ.-Τουρκίας», ενώ από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος αποχώρησε χωρίς  να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ, συνεργάτες του χαρακτήρισαν τις συνομιλίες «εποικοδομητικές». Ερωτηθείς εάν ο Erdogan δεσμεύτηκε να αρχίσει να εμποδίζει εκ νέου τους μετανάστες από το να φύγουν από την Τουρκία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε:

«Θα πρέπει να τηρηθεί αυτό που υπάρχει στη συμφωνία και αυτό που είναι στην πλευρά της Τουρκίας».

Σε σχέση με τις καταγγελίες της Τουρκίας για κακομεταχείριση των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε ότι η χρήση «υπερβολικής βίας» είναι απαράδεκτη και ότι η δράση των δυνάμεων ασφαλείας θα πρέπει να είναι «αναλογική», ωστόσο η Ε.Ε. δεν φαίνεται να θέλει να επικρίνει ανοιχτά τις ενέργειες της (ελληνικής) αστυνομίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη του Τσαβούσογλου: Επιμένει να ψεύδεται ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: