Μία αποκαλυπτική συνέντευξη του Τσαβούσογλου: Επιμένει να ψεύδεται ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας (video)

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Επιμένει στα ψέματα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε νέα τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο πρακτορείο Αναντολού. Λέει χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία ότι πέντε άνθρωποι που τραυματίστηκαν από τους Έλληνες, πέθαναν.

Και συνεχίζει να ζητά από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν ευθύνες που ανήκουν στην Τουρκία, διότι αυτή και η Ρωσία προκάλεσαν την αιματοχυσία στη Συρία.

“Όταν βλέπετε τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, ειδικά στα σύνορα με την Ελλάδα, ντρέπεται κανείς για την ανθρωπότητα. Τώρα ρίχνουν βραστό νερό στους αιτούντες άσυλο”, ισχυρίζεται ο ψεύτης Τσαβούσογλου.

Διαβάστε τη σικέ συνέντευξή του:

  • -Δημοσιογράφος: «Οι θέσεις σας ήταν ίδιες προ εξαμήνου. Το μόνο πράγμα που άλλαξε είναι η μεταναστευτική πίεση προς την Ελλάδα. Σας καθιστά πιο πολύτιμους αυτή η νέα κατάσταση;»

Cavusoglu: «Πριν συμβούν αυτά τα γεγονότα, αυτή η νέα διοίκηση, η Ursula, ο Michel μας είπαν ότι γνωρίζουμε το βάρος που επωμίζεται η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα και θέλουμε να σας δώσουμε πρόσθετη υποστήριξη. Η Merkel είπε επίσης το ίδιο. Μέχρι τούδε, δεν είχαν πάει πολλοί μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα. Όταν πήγαν, αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αυτό εννοούσα, όταν έλεγα, ‘η Γερμανία πρέπει να ξυπνήσει τώρα’ στο άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στη Γερμανία. Κουβαλάμε αυτό το φορτίο στην Τουρκία εδώ και 9 χρόνια. Δεν μπορούν να δουν τι συμβαίνει εδώ, όταν οι μετανάστες δεν πηγαίνουν εκεί. Απλά μοιράζεστε τους αριθμούς, ευχαριστούμε. Όλοι ξεκινούν με την ίδια φράση ‘γνωρίζουμε το βάρος της Τουρκίας, η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο’ Εντάξει, ωραία. Ακούμε το ίδιο πράγμα από όλους, αλλά ποιο είναι το όφελος;

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν δόθηκε υποστήριξη; Δεν αισθάνονται ή δεν θέλουν να το αισθανθούν. Το αισθάνονται τώρα, αλλά η πολιτική που εφαρμόζουν είναι λάθος. Μέχρι στιγμής, όταν έρχονται στην Τουρκία μετανάστες από τη Συρία, λένε ‘μην κλείσετε τις πύλες, εφαρμόστε μια πολιτική ανοιχτών πυλών’ και μας υπενθυμίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τώρα παίρνουν τα αντίθετα μέτρα. Και υποστηρίζουν σθεναρά την Ελλάδα, η οποία προβαίνει στα αντίθετα βήματα, και παρέχουν κάλυψη.

Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από τα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας, από τα σύνορα του Ιράν, της Συρίας και της Μαύρης Θάλασσας από το Ιράκ. Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από την Ελλάδα. Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Ευρώπη. Τα σύνορα της Μεγάλης Ευρώπης ξεκινούν από το Αζερμπαϊτζάν».

-Δημοσιογράφος: «Παραμένει ο στόχος σας για την ΕΕ ίδιος με την πρώτη ημέρα ή έχει υπάρξει  κάποια εκτροπή; Ποιος είναι ο λόγος για να φθάσει αυτό σε αυτό το σημείο;»

-Çavuşoğlu: «Η διαδικασία της ΕΕ δεν είναι μία μονόπλευρη διαδικασία. Αμφότερες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέτρα, αμοιβαία. Το 2004 επρόκειτο να λάβουμε ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις και έπρεπε να εκπληρώσουμε τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Τα εκπληρώσαμε; Ναι, το κάναμε. Αργότερα άρχισαν διαπραγματεύσεις. Ο αριθμός των κεφαλαίων αυξήθηκε σε 35 από 15. Προκειμένου να αποτραπεί η Τουρκία, ο αριθμός των κεφαλαίων αυξήθηκε την εποχή εκείνη, αλλά τώρα είναι ο ίδιος για όλους τους υποψηφίους. Θα πρέπει να γίνουν βήματα και μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα των κριτηρίων.

Το κεφάλαιο για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό έκλεισε προσωρινά λόγω του κυπριακού προβλήματος. Ο λόγος για τον οποίο τα υπόλοιπα κεφάλαια δεν έκλεισαν σχετίζεται επίσης με το Κυπριακό, όχι επειδή δεν προβήκαμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν μία πολιτική απόφαση. Περίπου 16 κεφάλαια έχουν περάσει, ανοίξει και έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις σε αυτό που κάναμε όταν ανοίξαμε αυτά τα κεφάλαια. Τα κεφάλαια που δεχόμαστε περισσότερη κριτική είναι τα 23 και 24. Η δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία και η ασφάλεια. Έχουμε επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί εμποδίζετε το άνοιγμά τους; Πολιτική …

Ποιος τα εμπόδισε; Η ‘Ε/Κ’ πλευρά τα εμπόδισε. Η ‘Ε/Κ πλευρά’, η οποία έγινε μέλος με μία πολιτική απόφαση ενάντια στο διεθνές δίκαιο, τα εμπόδισε. Ως αποτέλεσμα, αυτό που θέλω να πω, για την ελευθέρωση των θεωρήσεων, έκαναν λόγο για 72 κριτήρια. Πραγματοποιήσαμε τα 66 εξ αυτών. Για τα τελευταία 6, όπως είπαμε χθες, κατά πρόσωπο, προσπάθησαν να βρουν ανούσια εμπόδια για να το αποτρέψουν. Προβαίνουμε σε βήματα. Τα 72 κριτήρια δεν υλοποιήθηκαν από σύμπτωση, το κάναμε προβαίνοντας σε μεταρρυθμίσεις, σε βήματα». 

  • -Δημοσιογράφος: «Θα πουν, δεν θα πάρουμε νέο μέλος;»

Çavuşoğlu: «Η Γαλλία είπε ότι δεν θέλει πια νέα μέλη. Αποκάλυψε νέες ιδέες. Υπήρξε μία συνάντηση την περασμένη εβδομάδα. Δεν προσκάλεσαν τις βαλκανικές χώρες που είχαν προσκαλέσει προηγουμένως. Λένε, ‘Θα παγώσουμε τη διαδικασία ένταξης, η Γαλλία δεν θέλει νέο μέλος’».

  • -Δημοσιογράφος: «Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στα σύνορα. Μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση του αριθμού των μεταναστών

-Çavuşoğlu: «Όταν βλέπετε τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, ειδικά στα σύνορα με την Ελλάδα, ντρέπεται κανείς για την ανθρωπότητα. Τώρα ρίχνουν βραστό νερό στους αιτούντες άσυλο. Τι ανθρωπισμός είναι αυτός; Και μιλάνε για πολιτισμό, δημοκρατία, προσπαθώντας να μας δώσουν ένα μάθημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμβαίνει μπροστά σε όλη την Ευρώπη. Πού είναι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για αυτό το θέμα, κάποιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν ξανά, αλλά αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Τουρκία, δεν θα ξεσηκωνόταν όλος ο κόσμος; Ναι. Εκεί, η Ερυθρά Ημισέληνος, τα άλλα ιδρύματά μας βοηθούν.

Πέντε άνθρωποι που τραυματίστηκαν από τους Έλληνες, πέθαναν. Παρέχουμε υπηρεσίες περίθαλψης. Ικανοποιούμε τις ανάγκες τους. Λένε ότι δεν εξαναγκάζουμε αυτούς τους ανθρώπους. Θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες οικειοθελώς. Λένε ότι θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες ακριβώς όπως ήρθαν στην Τουρκία. Ακριβώς όπως ανοίξαμε τις πόρτες όταν έρχονταν στην Τουρκία, οι άλλες χώρες πρέπει να κάνουν το ίδιο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτό αντιβαίνει επίσης στο δίκαιο και αντιτίθεται σε όλες τις αξίες της ανθρωπότητας. Φυσικά, είναι αδύνατο να προβλέψουμε πόσοι θέλουν να πάνε την ερχόμενη περίοδο. Ο αριθμός των μεταναστών που πηγαίνουν στην Ελλάδα, ειδικά μέσω θαλάσσης, αυξάνεται επίσης.

Συλλάβαμε 455.000 παράτυπους μετανάστες πέρυσι. Έχουμε συλλάβει πολλούς διακινητές. Στη νέα εποχή, όταν οι πρόσφυγες φτάνουν εκεί, κάποιοι διακινητές κινούνταν ωσάν να ήταν νόμιμοι. Έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον τους. Γενικά, η μεταναστευτική μας πολιτική δεν έχει αλλάξει, αλλά δεν έχουμε καμία υποχρέωση να κρατάμε διά της βίας ένα άτομο που θέλει να φύγει. Κάθε πρόσφυγας έχει θεμελιώδες δικαίωμα στην ανθρωπιά. Επομένως, αυτοί οι πρόσφυγες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο αυτών των δικαιωμάτων και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: