Αν δεν εκσυγχρονίσουν οι ΗΠΑ το Δόγμα Weinberger στην Μεσόγειο θα υποστούν στρατηγική ήττα.

File Photo: Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. EPA, STRINGER




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ (*)

Κορυφαία think tanks και περιοδικά διεθνών σχέσεων και διεθνούς πολιτικής στις ΗΠΑ, έχουν πολλές φορές συμφωνήσει οτι λογική και σημερινός Λευκός Οίκος, δεν πάνε σταθερά μαζί.

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να έχει τη δική του λογική. Σε κάθε περίπτωση, όσοι επιθυμούμε να εκμεταλλευτούμε τις καλές σχέσεις που έχουμε με τις ΗΠΑ και τις -παραδοσιακά- κοινές αρχές και αξίες που μοιραζόμαστε, περιμένουμε μια άλλη λογική από τον Λευκό Οίκο. Τέτοια βέβαια που να προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα.

  • Η Ελλάδα πρέπει να εκπαιδευτεί στο να αποδεικνύει με επιχειρήματα στις ΗΠΑ τους κοινούς τόπους στους οποίους μπορούν να ταυτίζονται τα ελληνικά με τα αμερικανικά συμφέροντα. Είμαστε σύμμαχοι και οφείλουμε να αναζητούμε συμφέροντα στα οποία οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να προασπίζονται.

Η Ουάσινγκτον έχει διλήμματα στην Μεσόγειο και αυτό είναι εμφανές.

Δεν έχει εύκολες αποφάσεις να πάρει όμως οφείλει να πάρει καθώς η αδράνεια είναι πάντα χειρότερη ακόμη και από μια λάθος απόφαση. Στη δεδομένη συγκυρία η Αμερική πρέπει μάλιστα να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Αν δεν παρέμβει δυναμικά στη Μεσόγειο τότε δημιουργεί συνθήκες αναπλήρωσης του κενού της από άλλες δυνάμεις.

Η Τουρκία όχι μόνο έχει αντιταχθεί και εναντιωθεί προς τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά έχει δημιουργήσει συνθήκες οι οποίες είναι στρατηγικά αντίθετες με τις επιθυμίες της Ουάσινγκτον.

  • Η Αμερική δεν επιθυμεί την άνοδο καμίας άλλης περιφερειακής δύναμης στην περιοχή η οποία δυνητικά θα απειλήσει την αμερικανική πρωτοκαθεδρία. Η Τουρκία προωθεί τον Turk Stream, εξοπλίζεται με S-400, ζητά τη βοήθεια του Ιράν για τη Συρία, ξαφνικά ζητά την αμερικανική αρωγή για την αντιμετώπιση της μέχρι προ μηνός συμμάχου της Ρωσίας.
  • Η Τουρκία είναι παντελώς αναξιόπιστη και χρειάζονται αποφάσεις στον Λευκό Οίκο που θα προασπίσουν πρωτίστως τα αμερικανικά συμφέροντα και επομένως, και τα ελληνικά.

Η Αμερική οφείλει να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να απαγκιστρωθεί από το γεωπολιτικό μονοπώλιο της Τουρκίας. Υπάρχουν πολλά κράτη πλέον που είναι έτοιμα να υποστηρίξουν αξιόπιστα τις αμερικανικές θέσεις και δεν είναι μόνο η Ελλάδα (βλ. Πολωνία, Ρουμανία, Δυτική Ουκρανία, Ιορδανία, Γαλλία). Στην Κεντρική Ασία, Καζαχστάν και Αζερμπαϊτζάν έχουν επίσης ειδικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Κούρδους.

Η Τουρκία δεν είναι τόσο σημαντική όσο ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο. Η απόδειξη: Η ίδια η Τουρκία επαναπροσδιόρισε την εξωτερική της πολιτική σταδιακά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ακριβώς επειδή θεώρησε οτι η αξία της μειώθηκε κατά τη μονοπολική στιγμή και μετέπειτα, κατά την ανάδυση του πολυπολικού κόσμου.

  • Η αδράνεια και η ατιμωρησία της Τουρκίας, θα γυρίσει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ καθώς Κίνα και Ρωσία επιθυμούν να ελέγξουν την κρίσιμη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η Κίνα έχει ήδη διεισδύσει στην υποσαχάρια Αφρική και η Βόρεια Αφρική φλερτάρει ήδη με το Πεκίνο (Λιβύη και Αίγυπτος). Οι χώρες της Μεσογείου έχουν ανάγκη από ρευστότητα και από έργα που θα αναπτύξουν τις οικονομίες τους.

Τα κράτη κοιτούν τα συμφέροντά τους και έτσι αν η Αμερική δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την οικονομική ανάπτυξή τους (μιας και δεν κατέχει τα ”παράδοξα” παχυλά πλεονάσματα της Κίνας) αλλά ούτε και την ασφάλειά τους, τότε τα κράτη αυτά θα αναζητήσουν άλλη δύναμη που θα παρέχει εγγυήσεις. Η αντιμετώπιση της Κίνας και του One Belt-One Road, δεν μπορεί να γίνεται μόνο με προειδοποιητικές δηλώσεις σε κράτη τις περιοχής για τις κακόβουλες ενέργειες Κίνας και Ρωσίας.

Η Αμερική θα χρειαστεί να εκσυγχρονίσει το Weinberger Doctrine το οποίο ουσιαστικά καθόρισε τα όρια της αμερικανικής παρεμβατικότητας στις διεθνείς διενέξεις και κάθε πότε η Ουάσινγκτον όφειλε να κάνει χρήση ή απειλή χρήσης στρατιωτικών παρεμβάσεων. Το Δόγμα Weinberger ολοκληρώθηκε το 1984. Ο κόσμος όμως 36 χρόνια μετά, είναι πολύ διαφορετικός και η τεχνολογία διευκολύνει τις παρεμβάσεις , ειδικά μιας υπερδύναμης.

  • Η Αμερική πρέπει πράγματι να παρέμβει ουσιαστικά, όχι στη Συρία που ζητά ο Ερντογάν αλλά στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο. Όχι παρέμβαση για χάρη της Τουρκίας. Η Τουρκία ας πιεί το δηλητήριο που η ίδια έφτιαξε για τον εαυτό της. Δεν είναι πολιτικά λογικό να παρεμβαίνει η Αμερική για να υπερασπιστεί αξίες μιας χώρας που τις περιφρονεί διαχρονικά.

Δεν είναι επίσης διπλωματικά και στρατηγικά ορθό να υποφέρουν πολλά κράτη λόγω της Τουρκίας και η τελευταία να λάβει ”κατανόηση”.

(*) Research Fellow – HALC, Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after the Cold War Era).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Να μιλήσουμε στους Αμερικανούς για το τι θέλει η Τουρκία στη Θράκη: Και να απαιτήσουμε να λάβουν θέση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: