Να μιλήσουμε στους Αμερικανούς για το τι θέλει η Τουρκία στη Θράκη: Και να απαιτήσουμε να λάβουν θέση…

Αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την Τουρκία στο τελωνείο στις Καστανιές Έβρου το οποίο παραμένει κλειστό, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020. Πάνω από 4.000 μετανάστες επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα στην τουρκική πλευρά στο τελωνείο στις Καστανιές και σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής του Έβρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ (*)

Το κράτος – ταραξίας της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Όχι μόνο του Διεθνούς Δικαίου. Κάθε έννοια ανθρωπισμού και κάθε ερμηνεία πολιτισμού που έχει υιοθετηθεί από τα πολιτισμένα έθνη, καταστρατηγείται από την Τουρκία.

Διεθνώς, δεν μπορούμε να βρούμε άλλο κράτος πέραν της Βόρειας Κορέας που να απειλούν καθημερινά γειτονικά κράτη. Οι σύμμαχοί μας οι Αμερικανοί, οφείλουν να κάνουν πολιτική τη γλώσσα του Bob Menendez , του Marco Rubio αλλά και της Tulsi Gabbard που πρόσφατα χαρακτήρισε τον Ερντογάν έναν από τους πιο αυταρχικούς και βάρβαρους ηγέτες στον κόσμο. Οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη των πολιτισμένων εθνών και της επικράτησης της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ειρήνης. Είναι η πρώτη δύναμη στη διεθνή πολιτική.

Η Τουρκία στέλνει δασκαλεμένους πρόσφυγες στα σύνορά μας στον Έβρο. Αν το έκανε στη θάλασσα, θα δημιουργούσε μια παραδοσιακή προβοκάτσια ώστε μέσα από την έρευνα και διάσωση, να υποκαθιστούσε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Στη Θράκη γνωρίζουμε πως η επιχειρησιακή ικανότητα της Τουρκίας (λόγω γεωμορφολογίας εδάφους) δεν ευνοεί το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει σε χερσαία άρματα.

  • Η Τουρκία επιθυμεί λοιπόν να δημιουργήσει χάος μέσα από πρόσφυγες οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν σαν δούρειος ίππος. Ένας νέος Αττίλας, μασκαρεμένος με ”ανθρωπιστική βοήθεια” ετοιμάζεται από την Τουρκία. Στη Θράκη, αρκετοί μουσουλμάνοι έχουν πιστέψει το παραμύθι του ισλαμοφασίστα και δολοφόνου Σύρων και Κούρδων, Ερντογάν και η Τουρκία επενδύει σε μια πληθυσμιακή υπεροχή στην Θράκη η οποία θα καταστήσει δυνατή την επίκληση σε ένα επικίνδυνο δεδικασμένο που έλαβε χώρα στα Βαλκάνια, αυτό του Κοσόβου.

Από τη στιγμή που έχουμε εντάξει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ σε Στρατηγικό Διάλογο, αυτός πρέπει να εμπλουτιστεί με το θέμα της Θράκης. Να εξηγήσουμε στους Αμερικανούς συμμάχους πως η αρχιτεκτονική των Βαλκανίων και της περιοχής πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, απειλείται από την Τουρκία. Χρειαζόμαστε μια διαβαλκανική συνεννόηση η οποία οφείλει να υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο με την περίφημη συνεργασία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και ήδη λειτουργεί με θετικά εξαγόμενα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι Αμερικανοί γνωρίζουν οτι τόσο στη Βοσνία, όσο και στο Κόσοβο, υπάρχουν θύλακες τζιχαντιστών. Αν η Θράκη γίνει τουρκικός βραχίονας, τότε τα προβλήματα στην περιοχή θα είναι εκτός ελέγχου. Μια ταυτόχρονη ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, θα δημιουργήσει χάος.

  • Οι ΗΠΑ έχουν όφελος να εγγυηθούν την ασφάλεια των συνόρων των κρατών που είναι αποδεδειγμένα σύμμαχοί τους. Ο πολιτισμένος κόσμος θα συνεχίσει να επιθυμεί τις ΗΠΑ σαν ηνιόχους της διεθνούς πολιτικής, όσο υπερασπίζονται τις αξίες που οικοδόμησαν πολιτισμό, δημοκρατία και ευημερία.

Η αναρχία που επικρατεί στην Μεσόγειο στην νοτιο-ανατολική Ευρώπη λόγω της Τουρκίας, πρέπει να παύσει. Τα κράτη που δε σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία άλλων κρατών, πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης φιλοξενεί ήδη αμερικανικά συμφέροντα και αυτά θα αυξηθούν.

Οφείλουμε να συζητήσουμε με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της Θράκης καθώς αν αυτή διοικείται μέσα από τον υβριδικό πόλεμο που ασκούν οι Τούρκοι, δεν ζημιώνονται μόνο τα δικά μας ζωτικά συμφέροντα αλλά και των ΗΠΑ. Το λάθος του Κοσόβου, δεν πρέπει να επαναληφθεί ξανά σε καμία χώρα.

(*) Αλέξανδρος Δρίβας: Research Fellow – HALC, Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after the Cold War Era)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Μαθήματα αμερικανικής Ιστορίας: Από την Toυρκία στο Ιράκ και από τον Ερντογάν στον Σαντάμ Χουσεϊν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: