“Πόρτα” από τη Νορβηγία στον Ερντογάν για συνεργασία στην ενέργεια: Υπογράφει μνημόνιο με την Κύπρο

File Photo: Πλατφόρμα ενεργειακής εταιρείας στην ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία philenews.com
Κύπρος και Νορβηγία ετοιμάζονται να υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα ενέργειας, στο οποίο θα προνοείται, μεταξύ άλλων, η μεταφορά τεχνογνωσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Μνημόνιο, που βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, περιλαμβάνει πέντε τομείς και συγκεκριμένα τον εφοδιασμό πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο ως καύσιμο (LNG bunkering), τη νομοθεσία για θέματα LNG και τη διασυνοριακή διασύνδεση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Άλλες πρόνοιες του Μνημονίου αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και το τρόπο διαχείρισης του Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Το Μνημόνιο θα υπογραφεί σε επίπεδο Υπουργών μόλις ολοκληρωθεί η σχετική προεργασία.

Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Όσλο αποθάρρυνε πρόσφατα νορβηγική εταιρεία να προχωρήσει σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO).

Σε επικοινωνία της εταιρείας με το νορβηγικό ΥΠΕΞ, μετά από κρούση που της έγινε από την TPAO για συνεργασία σε θέματα γεωτρήσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Εξαιρετικά σημαντικός εταίρος στην περιοχή για τη Νορβηγία η Κύπρος, είπε η Νορβηγίδα ΥΠΕΞ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal