Ποιος θα ελέγξει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη; Ούτε οι Γερμανοί, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν..

File Photo: Η Άνγκελα Μέρκελ. EPA,FILIP SINGER




Στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης και στη γερμανική πρωτοβουλία για ειρήνευση με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, εστιάζει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για αποτυχία του γερμανικού σχεδίου, καθώς θεωρείται σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί και να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση “ούτε οι Γερμανοί, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη τολμούν να υλοποιήσουν την απειλή που εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο: να ονοματίσουν και επισήμως αυτούς που παραβιάζουν το εμπάργκο. Η διακριτικότητα των διπλωματών εξακολουθεί να χαλιναγωγεί τον θυμό για τις παραβιάσεις.

  • Στόχος είναι να μην προκληθεί δυσαρέσκεια στις εν λόγω χώρες. Μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να παρεκκλίνει και, με τρόπο ελάχιστα διπλωματικό, αντιπαρατέθηκε δημοσίως με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις προμήθειες όπλων. Γιατί η Τουρκία ανήκει στους πιο σημαντικούς παραβάτες του εμπάργκο τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”.

DW-Γιάννης Παπαδημητρίου

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: