Παγκόσμιος πανικός: 259 θάνατοι, 2.102 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας, συνολικά 11.791 κρούσματα

Οι χώρες προσπαθούν με όλους τους τρόπους να πάρουν όλους τους υπηκόους τους από περιοχές στην Κίνα τις οποίες κτύπησε ο νέος κοροναίος. EPA, YONHAP SOUTH KOREA OUT




Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα αυξήθηκε κατά 46 στους 259 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31ης Ιανουαρίου, μετέδωσε το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Στο μεταξύ, επικρατεί παγκόσμιος πανικός. Οι χώρες προσπαθούν να βγάλουν τους υπηκόους τους από περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό, και οι άνθρωποι φοβούνται και με τη σκέψη της διασποράς της ασθένειας.

Κατά τα στοιχεία των κινεζικών κεντρικών υγειονομικών αρχών, τους 45 από τους 46 νέους νεκρούς θρηνεί η επαρχία Χουμπέι και άλλον έναν ο δήμος της Τσονγκτσίνγκ.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 2.102, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ασθενών σε 11.791, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο νέος απολογισμός που δημοσιοποίησαν οι αρχές της επαρχίας σημαίνει ότι ο απολογισμός της επιδημίας σε εθνικό επίπεδο έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 259 νεκρούς.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας αναμένεται να δώσει τον δικό του νεότερο απολογισμό για όλη την επικράτεια αργότερα σήμερα Σάββατο.

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ισπανία

Το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας της Ισπανίας επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα· πρόκειται για έναν άνδρα που διαγνώστηκε ότι μολύνθηκε από τον 2019-nCoV στο απομακρυσμένο νησί Λα Γομέρα, στα Κανάρια, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας.

Ο ασθενής είναι μέλος μιας πενταμελούς ομάδας που τέθηκε υπό ιατρική επιτήρηση στο νησί και κατόπιν τέθηκε σε απομόνωση όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε έλθει σε επαφή με Γερμανό που έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό που προκαλεί τον κοροναϊό.

Οι αρχές θα απαγορεύσουον την είσοδο τους αλλοδαπούς που επισκέφθηκαν την Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς πολίτες που επισκέφθηκαν την Κίνα εντός των προηγούμενων 14 ημερών, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Από το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακήας προς την Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) θα εξαιρεθούν οι συγγενείς (άμεσα μέλη της οικογένειας) Αμερικανών πολιτών καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, διευκρίνισε.

Επίσης, όλοι οι Αμερικανοί που επιστρέφουν από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών. Όποιος Αμερικανός πολίτης επέστρεψε από την ηπειρωτική Κίνα τις προηγούμενες 14 ημέρες θα υποβληθεί σε εξετάσεις σε επιλεγμένα σημεία εισόδου, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Κεν Κουτσινέλι, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε εξάλλου ότι από την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, οι πτήσεις από την Κίνα θα μπορούν να προσγειώνονται μόνο σε επτά αεροδρόμια σε όλες τις ΗΠΑ (JFK στη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ, Ατλάντα, Χονολουλού και Λος Άντζελες).

Κατά την ίδια ενημέρωση του Τύπου στον Λευκό Οίκο ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ έκρινε ότι ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς πολίτες από την επιδημία του νέου κοροναϊού είναι χαμηλός. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος 191 πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπό παρακολούθηση για τον ιό.

Ο Αζάρ χαρακτήρισε τα μέτρα προληπτικά και συμφώνησε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, επισημαίνοντας όμως ότι η δουλειά των αρχών είναι να τον διατηρήσουν χαμηλό.

Το έβδομο κρούσμα είναι άλλος ένας εργαζόμενος της Webasto

Το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας επιβεβαίωσε απόψε ότι εντοπίστηκε και έβδομο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Γερμανία και ότι πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία Webasto. Από τον ιό έχουν ασθενήσει άλλοι πέντε εργαζόμενοι της εταιρείας αυτής καθώς και το παιδί του ενός από αυτούς.

“Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά γνωστά κρούσματα του κοροναϊού στη Βαυαρία”, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι για τον έβδομο ασθενή θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες στη δημοσιότητα αύριο, Σάββατο.

Άλλος ένας εργαζόμενος της Webasto, ένας Κινέζος που βρίσκεται στη Σαγκάη, έχει βρεθεί θετικός στον κοροναϊό.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι επτά υπάλληλοι (πέντε Γερμανοί και δύο Κινέζοι) συμμετείχαν σε διάφορες πολύωρες συνεδριάσεις στην έδρα της Webasto στο Στόκντορφ της Βαυαρίας.

Η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει κλειστή μέχρι την Δευτέρα.

Η Webasto έχει 11 εργοστάσια την Κίνα, μεταξύ των οποίων και ένα στην Ουχάν, στο επίκεντρο της επιδημίας. Έχει απαγορεύσει στους εργαζόμενούς της τα ταξίδια από και προς την Κίνα.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεκίνο, China – Ουάσινγκτον, United States
Λονδίνο, United Kingdom – Βερολίνο, Germany

Κοροναϊός: Τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε όλο τον κόσμο έως σήμερα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: