Λαγκάρντ: Οι χώρες της ΕΕ να στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης με μεταρρυθμίσεις

File photo: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Photo via Twitter, @ecb




Η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μίλησε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις Κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης μέσα από στοχευμένες δαπάνες και μεταρρυθμίσεις που είναι φιλικές προς τις επιχειρήσεις.

Η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μίλησε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και τις δραστηριότητες της ΕΚΤ.

Η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης επιβραδύνεται από το 2018 λόγω των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων και του αδύναμου διεθνούς εμπορίου, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ και τόνισε ότι η μέτρια ανάπτυξη έχει επίσης εξασθενήσει την πίεση στις τιμές και ο πληθωρισμός παραμένει σε κάποια απόσταση κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ.

Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μοναδικό εργαλείο, είπε. “Όσο περισσότερο παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα προσαρμογής μας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οι παρενέργειες να γίνουν πιο έντονες”.

“Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Μπορεί να στηρίξει τη δυναμική ανάπτυξης της Ευρωζώνης, η οποία με τη σειρά της εντείνει τις πιέσεις των τιμών και τελικά οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια” πρόσθεσε.

“Μια πιο ανθεκτική οικονομική και νομισματική ένωση με αυτά τα στοιχεία δεν θα συμβάλει απλώς στην προστασία του βιοτικού μας επιπέδου από τις δυσμενείς εγχώριες και παγκόσμιες εξελίξεις”, ανέφερε. “Θα βοηθήσει επίσης την επιρροή της Ευρώπης στον κόσμο, μεταξύ άλλων καθιστώντας το ευρώ πιο ελκυστικό παγκοσμίως”.

Σε παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί για τους πολίτες της ΕΕ, να βελτιώσουμε τις ζωές τους μέσα από μια τραπεζική ένωση και άλλα. Διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ΕΚ στις προσπάθειές της κ. Λαγκάρντ.

Αύριο θα υποβληθεί ψήφισμα με τις προτεραιότητες του ΕΚ όσον αφορά τον ρόλο της ΕΚΤ στην ενίσχυση της οικονομίας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μετάβασης σε περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές.

ΚΥΠΕ, της Αιμιλίας Χριστοφή
Στρασβούργο, Γαλλία

 

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Βρετανίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: