Killer Robots: Η τεχνητή νοημοσύνη στη Γερμανία δημιουργεί τα πλήρως αυτόνομα όπλα

File photo via Pixabay.com




Ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ μπλόκαρε τελικά την νομοθετική πρόταση της αντιπολίτευσης που ήθελε να απαγορεύσει στη Γερμανία την δημιουργία πλήως αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Αγκελα Μέρκελ (CDU), με τη στήριξη των Βαυαρών συμμάχων του, της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), αλλά και των μετεχόντων στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και κατάφεραν να απορρίψει η Ομοσπονδιακή Βουλή την πρόταση των “Πράσινων” και του Κόμματος της “Αριστεράς” που καλούσε σε ανανέωση των προσπαθειών ώστε να υπάρξει παγκόσμια απαγόρευση των όπλων που δεν χρειάζονται ανθρώπινη διαμεσολάβηση – των γνωστών “killer robots.”

Σε ξεχωριστή ψηφοφορία επίσης – στην οποία ηττήθηκε από τη πλειοψηφία της Μέρκελ – η Αριστερά είχε ζητήσει από μόνη της η Γερμανία να βάλει τέλος στην ανάπτυξη όλων των θανατηφόρων αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

  • Οι συντηρητικοί της Μέρκελ δήλωσαν ότι θέλουν να υποστηρίξουν την ισχύουσα διεθνή νομοθεσία αλλά είναι ανοιχτοί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης “στον στρατιωτικό τομέα”.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες είχαν ζητήσει την διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης της Βουλής υποστηρίζοντας ότι είναι εναντίον του αυτόνομου οπλοστασίου αλλά παράλληλα δεν επιθυμούσαν να λάβουν “βιαστικές” αποφάσεις.

Η Γερμανία βρίσκεται στο προσκήνιο μιας ολοένα και εντονότερης διεθνούς συζήτησης σχετικά με τα “killer robots” –  καθώς το υπουργείο Άμυνας της χώρας εγκαινίασε την ανάπτυξη τέτοιων αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Τον περασμένο χρόνο, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Τζόντι Ουίλιαμς, προειδοποίησε ότι τα πλήρως αυτόνομα όπλα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια το πολύ και απηύθυνε έκκληση στο Βερολίνο να ηγηθεί διεθνούς εκστρατείας για την αποτροπή της δημιουργίας τους.

Την εποχή εκείνη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχε τεθεί υπερ μιας μη υποχρεωτικής διακήρυξης κατά των όπλων αυτών και κατά μιας παγκόσμιας απαγόρευσής τους.

Η επιχειρηματολογία των “Πρασίνων”

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Κάτια Κόιλ μιλώντας στη Βουλή δήλωσε ότι από το 2016 κυβερνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξέταζε το “κατά πόσον” και “πώς” να ρυθμίσει τέτοιου είδους οπλικά συστήματα.

Μέσω της αυτοκίνησης, εκτός αμέσου ελέγχου από στρατιώτες, δήλωσε η Κόιλ, η θανατηφόρα ικανότητα των killer robots θα αφεθεί “στα χέρια ιδιωτικών εταιριών τεχνητής νοημοσύνης”.

Επίσης, τόνισε ότι παραβιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως βασικό δικαίωμα όταν μια ανθρώπινη ζωή γίνεται “αντικείμενο” μιας μηχανικής απόφασης.

HJ με πληροφορίες από Deutsche Welle, Russia Today

Με πλαστικά στο στομάχι το 70% από χελώνες που διασώζονται: 11 πλαστικά ανά χελώνα…

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: