Η «Κελέση» κρίνει την άρση προστασίας των μαρτύρων: Γιατί δεν εντοπίστηκε ο «Σαράφης»

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. ANA – MPA/ALEXANDROS BELTES




Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ των προστατευόμενων μαρτύρων λέγεται κατάθεση «Αικατερίνη Κελέση».

Ο χώρος είναι ο ίδιος, ειδικά διαμορφωμένος στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ, ο χρόνος ο ίδιος, στις 4 το απόγευμα, αυτό που απομένει είναι να φανεί εάν θα έχει και την ίδια έκβαση με τη χθεσινή εξαφάνιση του «Μάξιμου Σαράφη».

Ηδη από χθες πάντως τα βράδυ μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι σε περίπτωση που ούτε σήμερα καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής εναντίον του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή θα ρίξει την Πέμπτη στο «τραπέζι» την πρόταση για άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται ότι η μάρτυρας «Κελέση» έχει ήδη διαμηνύσει ότι αρνείται την εξέτασή της.

Γιατί δεν τον βρήκαν

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η αδυναμία εντοπισμού «Σαράφη», οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για τέτοιες περιπτώσεις δεν προβλέπει τη μόνιμη συνοδεία του, ασφάλειά του από τη στιγμή που ο ίδιος δεν έχει δώσει τα πραγματικά του στοιχεία.

Αρα η συνήθης διαδικασία είναι να καλεί ο ίδιος στο τμήμα προστασίας μαρτύρων, με αρμόδιο χειριστή έναν αξιωματικό ο οποίος είναι και ο μοναδικός που γνωρίζει τα πραγματικά του στοιχεία και τα φυσικά του χαρακτηριστικά, ώστε να μπορεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο «Σαράφης» είχε έρθει σε επαφή με τον αξιωματικό την περασμένη εβδομάδα όταν του επεδόθη η κλήση για να καταθέσει στη ΓΑΔΑ. Ο μάρτυρας αν και αρχικά είχε δεχτεί υπό τον όρο να καταθέσει με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του, αυτό τελικά απορρίφθηκε από την προανακριτική της Βουλής.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια στιγμή, μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης (μιλώντας στο Mega) βάζει στο κάδρο ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:

«Τα έκανε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος; Ήταν ένας κακός υπουργός που έδρασε μόνος του» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε πως από χθες δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν τα έκανε μόνος του, αλλά με παρέα.  «Θα έρθει η ώρα που ο Τσίπρας θα κληθεί να εξηγήσει το ρόλο του στη Novartis. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί αυτό το αδίκημα ούτε παραγράφεται, ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης», τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι από χθες έχουμε έναν φυγά και έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία ένα κόμμα –και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως- τον υπερασπίζεται.

Επιπλέον, όπως είπε ,«αν διαπιστωθεί ότι ο ισχυρισμός Μανιαδάκη είναι αληθής, δηλαδή ότι ο Μάξιμος Σαράφης είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης είναι το ίδιο πρόσωπο, αυτό προκαλεί δικονομικό πρόβλημα, αφού ο δεύτερος έχει κατηγορηθεί ότι έπαιρνε λεφτά από τη Novartis».

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες φοβούνται την εξέταση. Εμείς θέλουμε την φυσική τους παρουσία, δήλωσε από την πλευρά του (στον ΣΚΑΙ) ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της προκαταρκτικής επιτροπής. Εγκάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε την πλήρη ταύτιση με τους προστατευόμενους μάρτυρες, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να εξεταστούν.

Στον Αρειο Πάγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει τις αντιδράσεις του και έτσι στις 12 το μεσημέρι, προσέρχονται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, που ερευνά τον κ. Παπαγγελόπουλο, Σπύρος Λάππας, προκειμένου να επιδώσουν υπόμνημα όλων των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην επιτροπή.

Παρέμβαση Τσίπρα

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή της εξελίξεις στην προανακριτική μίλησε για θεσμική εκτροπή, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προστατευόμενων μαρτύρων και «Ορμπανοποίηση» της χώρας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Αλλά το πιο σημαντικό: Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω απ’ όλα στον Ελληνικό λαό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, MEGA

Επίθεση Τσίπρα για Novartis: Απόλυτα υπεύθυνος ο Μητσοτάκης-Καταγγέλλει θεσμική εκτροπή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: