Δορυφόροι κατασκοπείας στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη: Κίνδυνος σύγκρουσης ΕΕ-Τουρκίας

File Photo: “Τώρα ο κίνδυνος είναι μία σύγκρουση Ευρώπης – Τουρκίας’, γράφει η La Repubblica. EPA, ERDEM SAHIN
“Τώρα ο κίνδυνος είναι μια σύγκρουση Ευρώπης- Τουρκίας”, τιτλοφορεί σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

H αναφορά είναι στη νέα αποστολή της ΕΕ, η οποία εγκρίθηκε χθες με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η La Repubblica υπογραμμίζει ότι η ιταλική κυβέρνηση απαίτησε να αλλάξει όνομα η προηγούμενη αποστολή της Ένωσης, η “Σοφία”, διότι η Κυβέρνηση Κόντε φέρεται να την θεωρούσε “υπερβολικά ανθρωπιστική”.

  • “Το κύριο μέτωπο της νέας αποστολής θα είναι η ανατολική Μεσόγειος. Μια περιοχή ήδη τρομερά ΄ζέστη΄, εξαιτίας των παράνομων τουρκικών πετρελαϊκών ερευνών”, προσθέτει η εφημερίδα.
  • Σημειώνει ότι “ακριβώς λόγω τού ό,τι τα όπλα στη Λιβύη δεν τα παραδίδουν διακινητές, αλλά κράτη – από την Τουρκία μέχρι τα Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Κατάρ – η νέα ευρωπαϊκή αποστολή θα πρέπει να βασισθεί σε μεγάλα πλοία, αναγνωριστικά αεροσκάφη και σε δορυφόρους κατασκοπίας”.

“Θα χρειαστεί και η αναγκαία βούληση, ώστε όλα αυτά να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν έλεγχοι σε κάθε ύποπτο εμπορικό πλοίο. Αν είναι αναγκαίο, ανεβαίνοντας και πάνω στα πλοία αυτά”, γράφει η La Repubblica.

“Η αποστολή αυτή κινδυνεύει να θέσει την Ευρωπαϊκή ένωση σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία”, υπογραμμίζει, τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης στην ανάλυσή της.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – ΑΠΕ
Ιταλία/ Ρώμη

Απροσδόκητη εξέλιξη: Οι Τούρκοι αθωώνουν τον Οσμάν Καβαλά και άλλους 8 ακτιβιστές

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal