Απροσδόκητη εξέλιξη: Οι Τούρκοι αθωώνουν τον Οσμάν Καβαλά και άλλους 8 ακτιβιστές

Μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια ο Καβαλά θα αφεθεί ελεύθερος. Photo via Twitter, @FreeOsmanKavala
Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε σήμερα τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και οκτώ άλλους κατηγορουμένους για τον φερόμενο ρόλο τους στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί το 2013, σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από δυτικούς συμμάχους και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Χειροκροτήματα ξέσπασαν στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Μια καταδικαστική απόφαση αναμενόταν ευρέως στην υπόθεση αυτή, η οποία θεωρούνταν τεστ για την τουρκική δικαιοσύνη.

Ο φιλάνθρωπος Καβαλά αφέθηκε ελεύθερος αφού έμεινε περισσότερο από δύο χρόνια στη φυλακή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε τον Δεκέμβριο την άμεση απελευθέρωσή του, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Ο Καβαλά και δύο άλλοι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων χωρίς αναστολή, ενώ οι άλλοι κατηγορούμενοι κατηγορούνταν ότι τους βοήθησαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης οργανώνοντας τις διαδηλώσεις.

Η υπόθεση των άλλων επτά κατηγορουμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και δικάζονταν ερήμην, διαχωρίσθηκε, όμως ήρθησαν τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους. Ένας δικηγόρος είπε ότι αναμένεται να αθωωθούν επίσης.

Ο Καβαλά κατηγορούνταν ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας διαδηλώσεις εναντίον του τότε πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Ο Καβαλά αρνείται τις κατηγορίες.

Οι διαδηλώσεις είχαν αρχίσει στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και είχαν συνεχισθεί σε όλη τη χώρα για αρκετούς μήνες.

Επικριτές της κυβέρνησης του Ερντογάν αμφισβητούν την ανεξαρτησία των τουρκικών δικαστηρίων, ιδιαίτερα μετά την καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal