Σκάνδαλο Rubikon: Επί 23 χρόνια CIA και Γερμανία παρακολουθούσαν 120 κυβερνήσεις

File Photo: Καθαρισμός του …φουαγιέ στην έδρα της CIA, στο Λάνγκλι της Βιρτζίνια. EPA, DENNIS BRACK, POOL




Επείγουσα έρευνα άνοιξαν οι αρχές της Ελβετίας σχετικά με τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή της ελβετικής εταιρείας Crypto AG στο “κατασκοπευτικό σκάνδαλο του αιώνα”.

Σε κοινή τους έρευνα τo δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post και το ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SRF. έφτασαν στο συμπέρασμα ότι επί 23 χρόνια η αμερικανική CIA και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND χρησιμοποιούσαν συσκευές κρυπτογράφησης της ελβετικής εταιρείας Crypto AG για να σπάνε κώδικες χωρών και, στην πράξη, να κατασκοπεύουν τις επαφές άνω των 120 κυβερνήσεων και των μυστικών υπηρεσιών τους επί δεκαετίες.

Η εταιρεία Crypto AG μέσω της έρευνας αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα ήταν εξ ολοκλήρου ελεγχόμενη από τη CIA και την BND.

Η Crypto AG έβγαζε εκατομμύρια δολάρια από τις δυο υπηρεσίες πληροφοριών, σαν αντάλλαγμα για το ότι τους έδινε πρόσβαση σε κωδικοποιημένες επικοινωνίες περισσοτέρων από 120 χωρών επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, από το 1970 η CIA και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας μαζί με τους Γερμανούς εταίρους τους ελέγχουν σχεδόν όλες τις πτυχές της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων πρόσληψης, σχεδίασης της τεχνολογίας, σαμποτάρουν τους αλγόριθμους και κατευθύνουν τους στόχους πωλήσεων.

Μπορεί οι κύριοι αντίπαλοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα, να μην υπήρξαν ποτέ πελάτες της Crypto, ωστόσο ανάμεσα στους πελάτες της ελβετικής εταιρείας συγκαταλέγονταν το Ιράν, η Ινδία, το Πακιστάν , οι χούντες της Λατινικής Αμερικής και το Βατικανό.

Η χθεσινή αποκάλυψη βασίζεται σε έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν υπό την επωνυμία  #cryptoleaks.

Οι τρεις φορείς της έρευνας έχουν στην διάθεσή τους τα έγγραφα που πιστοποιούν την επιχείρηση κατασκοπείας ως “επιχείρηση «Ρουβίκων / Rubikon» για τα έτη 1970 έως 1993.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) δεν θέλησε να σχολιάσει δημοσίως το ζήτημα, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Μπερντ Σμιντμπάουερ επιβεβαίωσε τη λειτουργία της εν λόγω κοινής επιχείρησης. Ο Σμιντμπάουερ είπε στο ZDF ότι η επιχείρηση «Ρουβίκων / Rubikon» συνέβαλε στο να παραμείνει ο κόσμος πολύ πιο ασφαλής. Το 1993, ωστόσο, ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τη CIA.

Πώς λειτουργούσε ο Ρουβίκων

Έχοντας ελέγξει πλήρως την εταιρεία κι έχοντας σπάσει τους ξένους κωδικούς, οι Αμερικανοί και οι Δυτικογερμανοί κατάσκοποι κάθονταν αναπαυτικά και άκουγαν, γράφει η Washington Post.

Κατ’ αυτό τον τρόπο οι δύο μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να γνωρίζουν τις συνομιλίες των μουλάδων στο Ιράν και να επεμβαίνουν στην κρίση των (Αμερικανών) ομήρων στην Τεχεράνη το 1979, να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις θέσεις του στρατού της Αργεντινής στη Βρετανία κατά των Πόλεμο στα Φόλκλαντ, να παρακολουθούν τις μυστικές αποστολές για τη δολοφονία λατινοαμερικανών δικτατόρων και να υποκλέπτουν τις  θριαμβευτικές συνομιλίες Λίβυων αξιωματούχων μετά την επίθεση σε ντισκοτέκ στο Δυτικό Βερολίνο το 1986, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο Αμερικανοί στρατιώτες, αποκαλύπτει η Post.

Αυτή ακριβώς η υπόθεση, της ντισκοτέκ στο Δυτικό Βερολίνο, σηματοδοτεί και την έναρξη των υποψιών για την τεράστια κατασκοπευτική επιχείρηση Ρουβίκων ή “μυστικό πραξικόπημα του αιώνα”.

Ο Εριχ Σμιτ-Εενμπουμ, Γερμανός εμπειρογνώμονας σε θέματα μυστικών υπηρεσιών ο οποίος βοήθησε στην ανάλυση των ντοκουμέντων που έχουν στη διάθεσή τους τα τρία ΜΜΕ που έκαναν την έρευνα, δήλωσε στο “Γαλλικό Πρακτορείο” ότι η εμπλοκή των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών με την Crypto ήταν κάτι που από αρκετά χρόνια υποψιάζονταν πολλοί.

Το 1992 το Ιράν συνέλαβε τον εκπρόσωπο της εταιρείας ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη και πέρασε επτά μήνες στην φυλακή. Απελευθερώθηκε αφότου η  BND λέγεται ότι πλήρωσε  $1 εκατομμύριο δολάρια λίτρα.

Αυτός ήταν ο λόγος που η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών εγκατέλειψε την πολιτικά ευαίσθητη αυτή επιχείρηση κατασκοπείας το 1993, δηλώνει ο Εενμπουμ.

Η εταιρεία Crypto διαλύθηκε το 2018, εκκαθαρισμένη από τους μετόχους των οποίων η ταυτότητα προστατεύεται μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από Washington Post, ZDF, Deutschlandfunk

 

Ελβετική εταιρεία ήταν “βιτρίνα” της CIA και Γερμανών κατασκόπων για πολλές δεκαετίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: