Αποστρατιωτικοποιημένα νησιά με Casus Belli, Στρατιά Αιγαίου, υπερπτήσεις και Oruc Reis: Δεν μπορούν να συνυπάρξουν…

File Photo: Τουρκικά πολεμικά και γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ. Φωτογραφία υπουργείο Ενέργειας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Βρισκόμαστε επτά ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μόλις ένα 24ωρο από την πιθανή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές του Ελληνικού Επιτελείου, οι κινήσεις, ας τις πούμε καλής θέλησης, σε σχέση με το παρελθόν αλλάζουν δείχνοντας πως οι δυο χώρες βαδίζουν προς την κατεύθυνση των συζητήσεων μεν αλλά με τις προκλήσεις να είναι όχι μόνο «ζωντανές» αλλά και αναβαθμισμένες.

Κοινώς, τα δείγματα καλής γειτονίας μάλλον μένουν στις τυπικές αβρότητες και ουδείς από την γείτονα έχει σπεύσει να κάνει το νεύμα, ως είθισται, που «προσγειώνει» τους έχοντες την πρωτοκαθεδρία της προκλητικότητας.

  • Η σαφή αμφισβήτηση εδαφών

Ο Ιανουάριος άλλωστε ήταν ένας ιδιαίτερα «αποδοτικός» μήνας αμφισβήτησης της Ελληνικής Εθνικής κυριαρχίας, με 62 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών. Και αυτό το σερί των πράξεων αμφισβήτησης, που είναι η υπέρπτηση, διατηρείται τον Φεβρουάριο αφού ξανά οι κατοικημένοι Αρκιοί και οι Λειψοί αμφισβητήθηκαν δια αυτής της μεθόδου, μόλις χθες για ακόμη μια φορά.

Αν η Άγκυρα επιθυμούσε έναν υγιή διάλογο το μόνο βέβαιο είναι πως τόσο τον Ιανουάριο, όσο και τον τρέχοντα μήνα θα διατηρούσε χαμηλά τον πήχη των εντάσεων. Εδώ όμως, όπως έχουν σημειώσει οι Επιτελείς, η Αθήνα προσέρχεται σ’ έναν διάλογο τον οποίο κάνει ώστε να μην υπάρξει καμία κατηγορία από την Άγκυρα ότι δεν επιθυμεί να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.

  • Και βέβαια η προκλητική ρητορική κρατά τα ινία, μετά τον πρόεδρο Ερντογάν, το δεξί του χέρι Ιμπραχίμ Καλίν, και τον Χουλουσί Ακάρ, επανήλθε και ο Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος που αρκετές φορές στο παρελθόν είχε αποκαλύψει το που θα είναι η επόμενη navtex για σεισμικές έρευνες ή γεωτρήσεις.

Μάλιστα ο ίδιος ειρωνεύτηκε την Δημοκρατία της Ελλάδας λέγοντας ότι «χώρες που θεωρούνται λίκνο της Δημοκρατίας υποκλίνονται μπροστά στον Χαφτάρ που προωθεί ένα πραξικόπημα».

Και την στιγμή που η Τουρκία ελέγχεται για την εμπλοκή της σε στρατιωτικό επίπεδο στο εσωτερικό της Λιβύης είτε με την αποστολή μαχητών είτε με την αποστολή οπλικών συστημάτων, ο κος. Ντονμέζ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εμπλέκεται στο εσωτερικό της Λιβύης.

Πάντως την ώρα που υποτίθεται ότι βρισκόμαστε προ των πυλών πρωτοβουλιών που θα έχουν στόχο τη διεύρυνση αυτού του διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, η γείτονα έχει φροντίσει μέσα από σχεδόν το σύνολο του υπουργικού της συμβουλίου να θέσει ένα -ένα τα θέματα που είχε βάλει στο παρελθόν στο τραπέζι του διαλόγου.

  • Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, που είχε μιλήσει «και για άλλα νησιά», ο πρώην Στρατηγός και υπουργός Άμυνας Ακάρ έθεσε ξανά το ζήτημα των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.

Ανώτατοι Αξιωματικοί, θύμιζαν με νόημα ότι οι δηλώσεις του Ακάρ είχαν έρθει αμέσως μετά τη διεξαγωγή της τελικής φάσης της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος» καθώς μια από τις δυο αποβατικές ενέργειες έγινε στον ακριτικό Άγιο Ευστράτιο, που η Τουρκία τον θέλει κι αυτόν στη λίστα των 16 νησιών χωρίς αμυντική θωράκιση. Η επιμονή αυτή της Τουρκίας την συγκεκριμένη στιγμή δείχνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά την εμποδίζουν για οποιοδήποτε σχέδιο έχει κυρίως αυτή τη στιγμή που δυνάμεις της από τα παράλια μετακινούνται εκ νέου προς τη Συρία.

Ο κος Ακάρ επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο την ίδια στιγμή που η χώρα του διατηρεί την λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου και δεν πήρε ποτέ πίσω το Casus Belli, παραβιάζει καθημερινά το FIR Αθηνών, τον εθνικό Εναέριο Χώρο και τα Χωρικά ύδατα. Και φυσικά η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας απειλεί με το Oruc Reis, το Barbaros, τα γεωτρύπανα Fatih και Yavuz…

Η προετοιμασία της Τουρκίας να περάσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα σχέδια που θέλουν ελληνικό λάθος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: