Πολεμικοί τόνοι και θριαμβολογίες για τα Ίμια από τους Τούρκους:΅Τα διδάγματα του “γκριζαρίσματος” του Αιγαίου

File Photo: Οι ελληνικές βραχονησίδες Ίμια. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Έχουν περάσει 24 χρόνια από την κρίση στα Ίμια, αλλά οι Τούρκοι δεν παραλείπουν να εκμεταλλεύονται την επέτειο για να υπογραμμίζουν αυτό που είχαν τότε κερδίσει:

“γκριζάρισαν” τις δύο βραχονησίδες και κυρίως χρησιμοποίησαν αυτό το “γκριζάρισμα” για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία σε ένα μεγάλο αριθμό ελληνικών νησίδων στο Αιγαίο.

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, τα τουρκικά ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας πολεμικούς τόνους, θριαμβολογούν που τουρκικά πολεμικά σκάφη εμποδίζουν την Ελλάδα από το να προβεί σε “πρόκληση”. Και ως πρόκληση εννοούν να ρίξει κάποιος επίσημος ένα στεφάνι στη βραχονησίδα, ή στη γύρω θαλάσσια περιοχή όπου βρήκαν τότε τον θάνατο τα τρία μέλη του πληρώματος του συντριβέντος (λόγω τουρκικών πυρών;) ελικοπτέρου! Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα ούτε να τιμήσει με ένα στεφάνι τους νεκρούς της!

  • Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες η Άγκυρα ενορχηστρώνει μία επικοινωνιακή επίθεση, η οποία έχει αποκλειστικό στόχο να υπενθυμίσει την τουρκική νίκη του 1996 και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι σε θέση και σήμερα να ρυθμίζει το τι μπορεί να κάνει και τι όχι η Ελλάδα όχι μόνο στα Ίμια, αλλά συνολικότερα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το “μοντέλο Ίμια”, δηλαδή η αποβίβαση Τούρκων σε ελληνική νησίδα, μπορεί να παραμένει στο ράφι ως μέθοδος πρόκλησης ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά η μέθοδος που κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιήσει προσεχώς ο Ερντογάν είναι οι σεισμικές έρευνες και εάν τις ανεχθούμε στη συνέχεια η γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

  • Πίσω στο 1996

Ας κάνουμε, όμως, ένα άλμα στο παρελθόν, γιατί εκείνη η κρίση έχει πολλά να μας διδάξει και για το σήμερα. Πριν καλά καλά, λοιπόν, καθίσει στον πρωθυπουργικό θώκο (Ιανουάριος 1996), ο Σημίτης βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρίση στα Ίμια. Οι ελληνικοί χειρισμοί οδήγησαν την Ελλάδα σε μία ήττα, που προκάλεσε αίσθημα ταπείνωσης. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων είχε σοβαρή ευθύνη, αλλά την κύρια ευθύνη την φέρει πάντα η κυβέρνηση. Με αυτή την κρίση η Άγκυρα δοκίμασε τις αντοχές της τότε νέας ελληνικής κυβέρνησης και έβγαλε επικίνδυνα συμπεράσματα.

  • Οι Τούρκοι παγίως εγείρουν επεκτατικές διεκδικήσεις και στη συνέχεια καλούν την Αθήνα να διαπραγματευθεί, δηλαδή να μοιράσει ελληνικά δικαιώματα. Στα Ίμια, όμως, για πρώτη φορά η Άγκυρα όχι μόνο διεκδίκησε έδαφος, αλλά και δημιούργησε τετελεσμένο. Γι’ αυτό και είχε ηχήσει ειρωνικά η διαβεβαίωση Σημίτη στη Βουλή αμέσως μετά την κρίση ότι δεν άλλαξε τίποτα από ό,τι ίσχυε πριν.

Το πρώτο λάθος της ελληνικής πλευράς ήταν ότι στρατικοποίησε την κρίση με την αποστολή αγήματος στα Ίμια. Οι βραχονησίδες και των δύο κρατών είναι πολλές και δεν φυλάσσονται. Θα αρκούσε οι λιμενικοί να αφαιρέσουν την τουρκική σημαία. Από τη στιγμή, που η Αθήνα αποφάσισε να στείλει στρατιώτες, ήταν ολέθριο λάθος που δεν τους τοποθέτησε και στις δύο βραχονησίδες. Τη νύκτα και με κακές καιρικές συνθήκες ήταν σχετικά εύκολο να ξεφύγει της προσοχής μία λέμβος με Τούρκους κομάντος και να δημιουργηθεί η εντύπωση μίας τουρκικής στρατιωτικής επιτυχίας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τα δύσκολα για τον Πρωθυπουργό είναι μπροστά του: Ανοικτά μέτωπα και “τρύπα” στην εθνική ασφάλεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: