Πλωτά φράγματα στο Αιγαίο για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών: Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση

File Photo: To πλωτό φράγμα θα εξέχει περίπου 5ο εκατοστά πάνω από το νερό. EPA, ITALIAN NAVY, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Το σχεδιασμό για προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίου ως μέσο ανακοπής των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία επιβεβαίωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ . Πέτσας και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας.

Σε ανάλογη επιβεβαίωση προέβη και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, όπου έκανε λόγο για ανασχετικά μέτρα των οποίων η αποτελεσματικότητα απομένει να αποδειχθεί.

Το θέμα ανέδειξε χθες το Associated Press με ρεπορτάζ του σε το οποίο ανέφερε ότι το πλωτό φράγμα, η προκήρυξη του οποίου έχει ήδη προχωρήσει και αναρτηθεί στη διάυγεια, θα έχει μήκος 2,7 χιλιομέτρων, θα εξέχει 50 εκατοστά από την επιφάνεια της θάλασσας και θα έχει φωτεινή σήμανση.

Το Υπουργείο Άμυνας έχει προϋπολογίσει το κόστος του φράγματος στα 500.000 ευρώ, που περιλαμβάνει και το κόστος συντήρησής του για τέσσερα χρόνια, ενώ η υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 3 μήνες.

Στην περιγραφή της προκήρυξης αναφέρεται ότι το πλωτό φράγμα «πρέπει να κατασκευαστεί με μη στρατιωτικές προδιαγραφές και να διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προκειμένου να πραγματοποιούνται «αποστολές διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».

Σύμφωνα με το Associated Press, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας «η διαδικασία της υπογραφής συμβολαίου θα εκτελεστεί από το υπουργείο, όμως δεν είναι για στρατιωτική χρήση. Η διαδικασία αυτή έχει ομοιότητες με τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται για την παροχή εξοπλισμού για τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών».

Η προκήρυξη για το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο.

 

Πρωτοβουλία Βερολίνου και Θουριγγίας για τα προσφυγόπουλα στα ελληνικά νησιά, γράφει η TAZ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: