Η απάντηση της Ελλάδας στις προσφυγικές ροές: Τι γράφει η NY Times για το περίφημο πλωτό φράγμα

File Photo: Τριακόσιες γυναίκες αιτούντων άσυλο κυρίως από το Αφγανιστάν και των παιδιών τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μυτιλήνης, με σύνθημα «η Μόρια είναι κόλαση» διεκδικώντας τη μετακίνηση τους από τον καταυλισμό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια φαινομενικά ατελείωτη εισροή μεταναστών από τη γειτονική Τουρκία, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να προσανατολίζεται στο σχεδιασμό ανέγερσης πλωτού φράγματος στην Μεσόγειο, γράφει η δημοσιογράφος Niki Kitsantonis, στην εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Σκοπός της είναι να αποτρέψει τους λαθρεμπόρους προσφύγων και μεταναστών να επιχειρούν το θαλάσσιο ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη. Σχέδιο, ωστόσο, αμφιλεγόμενο, για πολλούς, μεταξύ των οποίων και ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταδίκασαν το σχέδιο, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο θα αυξηθούν, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σε κέντρα μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η πιθανή αποτελεσματικότητα της ανέγερσης πλωτού φράγματος έχει, επίσης, ευρέως αμφισβητηθεί από την κεντροδεξιά εφημερίδα ‘Καθημερινή’, η οποία απέρριψε την ιδέα στο κύριο άρθρο της την Παρασκευή ως «ευσεβής πόθος».

  • Επιπροσθέτως, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Συρίζα, καταδίκασε το σχέδιο πλωτού φράγματος ως «ντροπή και προσβολή της ανθρωπότητας». Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να εγκαταστήσουν ένα φράγμα μήκους 1,7 μιλίων μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών ακτών, με ύψος 19 ίντσες πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
  • Ορμώμενη από την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των αυξανόμενων προσφυγικών ροών, η ελληνική κυβέρνηση προέβη στην προκήρυξη κατασκευής του εν λόγω έργου, ύψους 500.000,  ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το κόστος τεσσάρων ετών συντήρησης, με την ελπίδα να βρει ανάδοχη εταιρεία τους επόμενους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλο, το πλωτό φράγμα αναμένεται να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους λαθρεμπόρους, Παρόμοιος φράχτης με συρματόπλεγμα ανεγέρθη από τις ελληνικές αρχές στα βόρεια χερσαία σύνορα με την Τουρκία το 2012, όπου οι προσφυγικές ροές περιορίσθηκαν. 

Σημειώνεται, ότι η κατασκευή του πλωτού φράγματος θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει επιβλέψει τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι το μέτρο θα αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που επιχειρούν το σύντομο, αλλά επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο.

Ο Διευθυντής Έρευνας για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας, Massimo Moratti, καταδίκασε την πρόταση ως “ανησυχητική κλιμάκωση των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο δύσκολη την άφιξη των αιτούντων στις ακτές της”, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να “οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αυτούς που αναζητούν απεγνωσμένα την ασφάλεια”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής στην Ελλάδα της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αμφισβήτησε εάν οι ελληνικές αρχές θα ανταποκριθούν σε ένα σήμα έκτακτης ανάγκης από διερχόμενο σκάφος που θα σταματήσει στο φράγμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε επιφυλάξεις, σχεδιάζοντας να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές της Ελλάδας, λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση. Ο εκπρόσωπος Τύπου Adalbert Jahnz δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ότι τα πλωτά φράγματα δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο, παραδεχόμενος, ωστόσο,  ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων ήταν πρωτίστως ευθύνη των κρατών μελών.

Τίτλος: Greece’s Answer to Migrants, a Floating Barrier, Is Called a ‘Disgrace’

Αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία θα επιστρέφονται στην Τουρκία λέει ο Μηταράκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: