Το προτεινόμενο από την Ελλάδα ‘πλωτό τείχος’ δείχνει την αποτυχία των μεταναστευτικών πολιτικών της Ε.Ε..

File Photo: Μουσουλμάνοι μετανάστες που ζουν στην Αθήνα διαδηλώνουν. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Το πλωτό φράγμα που προτείνει η Ελλάδα είναι ένα “σχέδιο απελπισίας” μιας χώρας που έχει επιβαρυνθεί με το προσφυγικό ζήτημα ολόκληρης της Ευρώπης, επισημαίνουν σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Guardian η Vasileia Digidiki και η Jacqueline, καθηγήτριες Δημόσιας Υγείας στο Harvard School.

Το άρθρο αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για εγκατάσταση  πλωτού φράγματος στο Αιγαίο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεδομένης της μεγάλης ακτογραμμής της Ελλάδας το φράγμα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Παρόλο που η προσφυγική κρίση δεν κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα στην Ευρώπη, η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων, ακόμα κι αν ο υπόλοιπος κόσμος δε δίνει σημασία. Και οι αφίξεις δεν αναμένεται να μειωθούν.

  • “Η Ελλάδα, μια μικρή χώρα που ακόμα ανακάμπτει από την καταστροφική οικονομική κρίση και έχει υψηλά επίπεδα ανεργίας δεν είναι επιθυμητός προορισμός για τους μετανάστες. Αλλά καθώς η μετανάστευσης προς πλουσιότερες χώρες έχει διακοπεί λόγω της αυξανόμενα ξενοφοβικής ΕΕ, η χώρα έχει γίνει η πρωταρχική χώρα-ανάχωμα, που φέρει το ανθρωπιστικό βάρος για ολόκληρη την Ευρώπη.”

Οι συνέπειες για την Ελλάδα είναι σκληρές, αναφέρεται και περιγράφονται οι άσχημες συνθήκες διαμονής των μεταναστών στα νησιά και η ένταση που προκαλείται και που έχει πρόσφατα οδηγήσει σε συγκρούσεις και βία.

“Αλλά το τείχος δε θα είναι λύση”. Αντί να βάζει κανείς εμπόδια θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα: πρώτον, τους παράγοντες που ωθούν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και δεύτερον την έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με ανθρωπιστικό τρόπο. Η ΕΕ με το τεράστιο ανθρώπινο και τεχνικό δυναμικό της μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, αλλά χρειάζεται πολιτικό όραμα και ηγεσία. 

Σύλληψη επτά ατόμων για σύσταση εγκληματικής ομάδας

Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα και καταζητούσε ακόμα δύο, ως υπόπτους για σχεδιασμό και εκτέλεση επιθέσεων εναντίον μεταναστών στη Μυτιλήνη, γράφει το πρακτορείο Associated Press

Η αστυνομία ανέφερε, ότι πέντε Έλληνες και δύο αλλοδαποί, 17 έως 24 ετών, συνελήφθησαν την Πέμπτη το βράδυ έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, Οι αρχές κατέσχεσαν αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα, μία μεταλλική ράβδο και κουκούλα πλήρους προσώπου. 

Στον καταυλισμό της Μόριας ζουν περισσότεροι πάνω από 19.400 αιτούντες άσυλο, ενώ η χωρητικότητα του κέντρου είναι 2.800 θέσεις. Ο υπερκορεσμός και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της έντασης στο νησί, τόσο μεταξύ των ντόπιων και μεταναστών, όσο μεταξύ των μεταναστών του καταυλισμού.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, οδήγησαν σε υπερκορεσμό των προσφυγικών καταυλισμών Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιταχύνει τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων, για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Είναι ο Ταγίπ το αντικείμενο του “πόθου” της κ. Μέρκελ; Γιατί ήταν λειψές οι κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: