Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον Ερντογάν “να λύσει τις διαφορές του με την Ελλάδα” στη Μεσόγειο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Ισράηλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA, MICHAEL REYNOLDS / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο τόνισε τη σημασία η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τις διαφωνίες τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχει μεγάλη σημασία ότι πριν από το τηλεφώνημα αυτό, ο κ. Τραμπ είχε συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θεωρείται σθεναρός σύμμαχος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η παρέμβαση που ανέμενε η Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία για την αποκλίμακωση των εντάσεων, έγινε στο πιο υψηλό επίπεδο, είπε χθες το βράδυ διπλωματική πηγή. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Τραμπ να μιλήσει στον κ. Ερντογάν, ούτως ώστε να τερματίσει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με  τον ειδικό σύμβουλο του κ. Τραμπ, τον Judd Deere, o Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε με τον Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρο της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες, ανέφερε, συζήτησαν την ανάγκη εξάλειψης της ξένης παρέμβασης και διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Και για τα δύο αυτά θέματα, φέρει ευθύνη ο κ. Ερντογάν προσωπικά, ο οποίος παραβιάζει την εκεχειρία και συνεχίζει την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη με την αποστολή Σύριων τζιχαντιστών.

Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η βία που διεξάγεται στην πόλη Idlib της Συρίας πρέπει να σταματήσει.

Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι το τηλεφώνημα έγινε για να εκφράσει ο κ. Τραμπ τα συλλυπητήριά του στον κ. Ερντογάν για τον σεισμό. Επίσης οι Τούρκοι δεν έκαναν αναφορά στην έκκληση του Αμερικανού Προέδρου για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Σημειώνουμε ότι χθες επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ανάμεσα στα άλλα θέματα, και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο “ειρηνιστής” Ερντογάν λέει ότι ο Χάφταρ αδιαφορεί για την εκεχειρία στη Λιβύη

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: