Ο Πομπέο στο Λονδίνο πριν από το Brexit και στο Κίεβο μεσούσης της “παραπομπής”…

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. EPA, JOHN G. MABANGLO




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στο Λονδίνο την προσεχή εβδομάδα ακριβώς πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, στη συνέχεια στο Κίεβο, τη στιγμή όπου εκδικάζεται στην Ουάσινγκτον η δίκη για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ για την ουκρανική υπόθεση.

Στο Λονδίνο, όπου αναμένεται να φθάσει στις 29 Ιανουαρίου, ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να “επιβεβαιώσει την ειδική σχέση” μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών και να “συζητήσει τον τρόπο διεύρυνσης και εμβάθυνσης των εμπορικών σχέσεων” μετά το Brexit, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους ανακοίνωσε σήμερα ότι ο “Πομπέο θα ταξιδέψει στο Λονδίνο (Βρετανία), στο Κίεβο (Ουκρανία), στο Μινσκ (Λευκορωσία), στο Νουρ-Σουλτάν (Καζακστάν) και στην Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν) από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου”.

Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, ο Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί κυρίως με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας “για να υπογραμμίσει την αμερικανική υποστήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”.

Η αρχικά προγραμματισμένη επίσκεψη για στις αρχές Ιανουαρίου μετατέθηκε γι αργότερα λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Η νέα ημερομηνία αναμένεται να συμπέσει με την δίκη που άρχισε στη Γερουσία κατά του προέδρου των ΗΠΑ, ακριβώς για την ουκρανική υπόθεση. Αν οι ακροάσεις προχωρήσουν πολύ γρήγορα όπως επιθυμεί το προεδρικό στρατόπεδο, η επίσκεψη του Πομπέο μπορεί να συμπέσει ακόμη και με την απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ από τις κατηγορίες, καθώς ο πρόεδρος έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Κατηγορείται ότι πάγωσε καθοριστικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία προκειμένου ο Ουκρανός ομόλογός του να ανακοινώσει τη διενέργεια ερευνών για τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, πιθανό αντίπαλο του Τραμπ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για να συζητήσει για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα την 1η Φεβρουαρίου, καθώς και με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι για να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ σε μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη, σταθερή και ευήμερη Λευκορωσία και να επιβεβαιώσει τη βούλησή μας για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων”.

Στις 2 και 3 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρίσκεται στην Τασκένδη.

Με πληροφορίες AFP-dpa-Sputnik μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 34 στρατιώτες υπέστησαν διάσειση στις πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράκ

Τουλάχιστον δύο νεκροί από έκρηξη σε βιομηχανικό κτίριο στο Χιούστον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: