Υπερχείλισαν φράγματα στην Κύπρο: Έκλεισαν δρόμοι, συσσώρευση υδάτων σε αρκετά σημεία

Αναμένεται ακόμη η υπερχείλιση του φράγματος του Μαυροκόλυμπου, χωρητικότητας 2. 18 εκ. κυβικών μέτρων νερού, και της Αγίας Μαρίνας χωρητικότητας 298 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού. ΚΥΠΕ,ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Υπερχείλισε τις πρώτες πρωινές ώρες ένα ακόμη υδατικό φράγμα, αυτό της Ευρέτου, στο διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου – μετά από αυτά του Κούρρη και του Ασπρόκρεμου – χωρητικότητας 24 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Όπως πληροφορήθηκε το ΚΥΠΕ, το φράγμα της Ευρέτου υπερχείλισε τα ξημερώματα, ενώ είχε υπερχειλίσει τον Απρίλιο του 2019 και προηγουμένως στα τέλη του Ιανουαρίου του 2012. Το φράγμα έχει δημιουργηθεί το 1986 και αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου υδατικού σχεδίου άρδευσης της κοιλάδας Χρυσοχούς. Αυτό διασχίζει τις κοινότητες Σκούλλι, Γουδί, Χρυσοχού και καταλήγει στην Πόλη Χρυσοχούς.

Χτες ο υδατοφράκτης της Ευρέτου βρισκόταν στο 95% της πληρότητας του. Το τελευταίο 24ωρο λόγω και της παρατεταμένης βροχόπτωσης, εισέρρευσε στο φράγμα πέραν του ενός εκατομμυρίου κυβικά μέτρα νερού.

Το φράγμα της Ευρέτου είναι το έκτο φράγμα που υπερχειλίζει στην Επαρχία Πάφου μετά τα φράγματα Πωμού, Αργάκας, Ασπρόκρεμου, Αρμίνου και Καναβιούς.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιώτη Παπαχριστοφή, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με την υπερχείλιση του φράγματος της Ευρέτου για αποφυγή τυχόν προβλημάτων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω της υπερχείλισης του φράγματος ο δρόμος Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς προς το κατασκηνωτικό χώρο έχει κλείσει και είναι απροσπέλαστος .

Την περιοχή του φράγματος της Ευρέτου επισκέπτονται πολλοί περιηγητές ολόχρονα λόγω της μοναδικότητας της.

Σημειώνεται ότι το φράγμα Αρμίνου που υπερχείλισε χθες είναι συνδεδεμένο με το έργο του νοτίου αγωγού. Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν μεταφερθεί στο φράγμα του Κούρη από το φράγμα Κανναβιού πέραν των εννέα εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Αναμένεται ακόμη η υπερχείλιση του φράγματος του Μαυροκόλυμπου, χωρητικότητας 2. 18 εκ. κυβικών μέτρων νερού, και της Αγίας Μαρίνας χωρητικότητας 298 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Πάφου από την παρατεταμένη βροχόπτωση

Tα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών και η παρατεταμένη βροχόπτωση καθόλη την διάρκεια της νύχτας στην Επαρχία Πάφου προκάλεσε αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο με την συγκέντρωση μεγάλων όγκων νερού στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, η εν λόγω υπηρεσία της Πάφου δέχτηκε από χτες μέχρι σήμερα πέντε κλήσεις για επεισόδια λόγω των βροχοπτώσεων. Συγκεκριμένα, σε τρεις περιπτώσεις μέλη της πυροσβεστικής έσπευσαν στην Πόλη Χρυσοχούς για άντληση νερού από υπόγεια. Σε μία περίπτωση επίσης στην Κάτω Πάφο πλημμύρισε υποστατικό ενώ σε μια άλλη περίπτωση η πυροσβεστική κλήθηκε για διάσωση ζωής στην περιοχή Φασούλα – Σουσκιού.

Εξάλλου, παρά την είσοδο της κοινότητας Γιόλου όπου παρατηρήθηκε η καθίζηση του οδοστρώματος στον κύριο δρόμο Γιόλου – Πόλις Χρυσοχούς για περίπου δέκα μέτρα προς την κατεύθυνση της Πόλις Χρυσοχούς, η πρόσβαση για οχήματα έχει αποκοπεί.

Το Τμήμα δημοσίων έργων σχεδιάζει να δημιουργήσει μια προσωρινή παράκαμψη για τους οδηγούς που κατευθύνονται από την Πάφο προς την Πόλη Χρυσοχούς και αντίστροφα σηματοδοτώντας κατάλληλα τον δρόμο.

Εξάλλου, ο δρόμος από το Νοσοκομείο Πόλις Χρυσοχούς προς τον κατασκηνωτικό χώρο Πόλις Χρυσοχούς πλησίον του ποταμού Ευρέτου, έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση, λόγω υπερχείλισης του φράγματος Ευρέτου.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού εκτός από το νερό που έχει συσσωρευθεί στο οδόστρωμα έχουν μεταφερθεί από ρυάκια και χειμάρρους ξύλα, πέτρες και διάφορα άλλα υλικά.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους
ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος

Αναστάτωση τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Αμμοχώστου από διαρροή συμπιεσμένου οξυγόνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: